Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

08 Nov

Štrajk doktora i stomatologa u Krajini: Vlada USK nije ispoštovala dogovor!

Doktori i stomatolozi s područja USK u narednim danima prirdružiće se generalnom štrajku jer Vlada USK, tvrde u Sindikatu, nije ispoštovala dogovor da se do jučer pismeno izjasni o zahtjevima Sindikata.

Od pregovaračkog tima Vlade USK doznajemo da se utvrđuje koliko je potrebno izdvojiti  dodatnih  sredstava  iz budžeta Zavoda zdravstvneog osiguranja USK da se udovolji zahtjevima Sindikata.

U Kantonalnom sindikatu ljekara i stomatologa  ističu da su vođeni pregovori s pregovaračkim timom Vlade USK koji se do jučer u 13 sati trebao pismeno izjasniti o zahtjevima Sindikata, što je izostalo. Sindikat traži da se kroz potpisani Kolektivni ugovor, između ostalog, satnica sa 2.0 poveća na 2.35 KM, sedmično radno vrijeme od 37,5 radnih sati te sukcesivno povećanje plaća, kazao nam je Nedim Kurtagić, predsjednik sindikata ljekara i stomatologa USK.

U Ministarstvu zdravstva USK rekli su nam da su tražili od svih zdravstvnih ustanova USK da dostave podatke koliko bi se trebalo osigurati dodatnih sredstava za ispunjenje zahtjeva Sindikata. Nakon što je dobilo podatke Ministarstvo je jučer iste proslijedilo Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, koji će ustanoviti koliko bi u konačnici iz svog budžeta u odnosu na planirane transfere trebalo isplatiti zdratvenim ustanovama. Konačnu riječ o tome da li su realni zahtjevi i da li može naći model da se udovolji zahtjevima Sindikata daće resorno kantonalno ministastvo i Zavod zdravstvneog osiguranja USK, čiji su predstavnici članovi pregovaračkog tima Vlade USK.

rtvusk

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 136