19Februar2019

left

Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

22 Nov

Danas izricanje presude Ratku Mladiću

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu danas će biti izrečena prvostepena presuda optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću.


Presudu će izreći sudsko vijeće Haškog tribunala kojeg čine Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi Vijeća).

Izricanju presude u Hagu prisustvuju brojna udruženja žrtava iz BiH. Također, direktan prijenos izricanja presude Mladiću pratit će Majke Srebrenice iz prijeratne fabrike akumulatora u Potočarima.

Početak izricanja presude zakazan je za 10 sati, a očekuje se da bi izricanje presude prema najavama trebalo trajati dva i po sata.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine i trajalo je nešto više od četiri godine.Sudilo mu se po jedanaest tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid a zatim i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih. Namjera da se te grupe djelimično unište manifestirana je na najekstremniji način u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici Zvorniku.

tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice. 

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u općinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice. 

tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi "polagali pravo". To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva. 

posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

 Ratko Mladić optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, što su najveći zločini počinjeni u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Prva optužnica protiv Mladića je podignuta 25. jula 1995. godine, a od tada je nadopunjavana četiri puta, a da bi konačna verzija optužnice po kojoj mu je i suđeno u Hagu bila dopunjena u novembru 2011. godine.

klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 98