Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

23 Nov

Ministri SBB-a u Vladi USK podnijeli ostavke: Uvod za federalni i državni nivo?

Iz SBB-a su naveli da su predstavnici kantonalnog odbora SDA USK nedavno izjavili da neće "tjerati" ministre SBB-a iz Vlade USK, dok je istovremeno predsjednik SDA pozivao kadrove SBB-a da podnesu ostavke. KO SBB je, navode, odlučio da njihovi predstavnici u Vladi USK ipak podnesu ostavke.

"Prije toga smo u nekoliko navrata pozivali premijera Rošića da razriješi ministre shodno njegovim ovlastima, nije se udostojio ispuniti zahtjeve svojih dojučerašnjih partnera. Nakon što je jasno da ne postoji većina koja podržava Vladu USK, ministri SBB-a su odlučili ponuditi svoj mandate onima koji su ih i imenovali, što je potpuno prirodno u parlamentarnim uređenjima", istakli su iz SBB-a.

Iz ove stranke su kazali da građani ne zaslužuju Vladu koja nije ispunila niti jedno obećanje, a posebno kapitalna obećanja građanima, kao što su cijena maline, ponovno pokretanje DI Sanica, te niz drugih, kako su istakli, lažnih obećanja u koje su i oni vjerovali cijeneći u datom momentu da su obećanja premijera Rošića i njegove stranke iskrena. 

"Međutim, platili smo cijenu naivnosti i vjerovanja da SDA nakon preko 20 godina želi nešto učiniti za dobrobit grđana. Ovom prilikom, još jednom pozivamo premijera Rošića da zajedno sa ministrima Jasminom Burnićem i Muhamedom Ramićem podnese ostavku i da mandat Vlade na raspolaganje Skupštini Unsko-sanskog kantona", istakli su iz SBB-a.

Da li je "pucanje" koalicije u Unsko-sanskom kantonu uvod u slična dešavanja na federalnom i državnom nivou u ovom trenutku teško je reći, no iz kantonalnog odbora ove stranke su to otvoreno najavili.

"Već odavno Vlada USK na čelu sa premijerom Rošićem, kao i Vlada Fadila Novalića, te Vlada Denisa Zvizdića ne rade za dobrobit građana. Vlade sa ovim trojcem na čelu nemaju podršku u parlamentima koji su ih imenovali, te bi bilo korektno da ponude svoje mandate na raspolaganje kao što su to uradili naši ministri u Vladi USK, a uskoro će i ministri na višim nivoima", naveli su iz SBB-a. 

Prošlog mjeseca SBB se povukao iz koalicije sa SDA u ovom kantonu te su njihovi poslanici u Skupštini USK prestali davati podršku Vladi USK. Od premijera Huseina Rošića (SDA) tražili su da razriješi dvojicu SBB-ovih ministara, a nakon što se to nije desilo, podnijeli su ostavke na funkcije. 

S druge strane, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je prije nekoliko dana u razgovoru za Klix.ba kako će SBB-ovi ministri u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH za mjesec dana podnijeti ostavke. On je istakao da predsjednik SDA Bakir Izetbegović uporno i duže vrijeme javno traži od SBB-a da napusti vlast i da treba snositi političku odgovornost za posljedice toga.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 119