19Februar2019

left

Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

27 Nov

Ljekari i stomatolozi USK stupili u štrajk, žele istu satnicu kao kolege iz Sarajeva

"Naši zahtjevi nisu nerealni niti neostvarivi. Mi ne tražimo ništa drugo osim onog što su kolege u drugim kantonima dobili. Zato imamo podršku i potpise više od 300 ljekara u svim zdravstvenim ustanovama", kazao je za Klix.ba Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona.

Ljekarima je ponuđena satnica 2,14 i povećanje boda za 0,5, no oni traže ono što su dobili sarajevski ljekari, odnosno satnicu od 2,60. Štrajk će trajati, kažu, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Tokom trajanja štrajka radit će samo Služba za hitne slučajeve.

Štrajkački odbor je pozvao članove sindikata da poštuju odredbe Zakona o radu i Zakona o štrajk, kao i pravila sindikata o štrajku, a građane i pacijente su zamolili za strpljenje i razumijevanje.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH stupio je 6. novembra u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona. Sindikat zahtijeva potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona prekinuo je štrajk nakon što su s Vladom ZDK potpisali kolektivni granski ugovor. Osim ZDK, dogovor s vladama postigli su Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 104