Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

29 Jan

Bruno Mars zvijezda večeri na dodjeli Grammyja

Američki pjevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Grammy nagrada u New Yorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za "24KMagic", snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pjesmu godine za "That's What I Like".

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodjeli Grammy nagrada i pobjedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Jay Z-ja i Kendrick Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

Večer u kojem su uručivane nagrade je bio novi udarac za hip hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a poslednji put prije 15 godina.

Za Jay Z-ja koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada. Veteran hiphopa koji je već 21 put osvojio Grammy je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruna Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendricka Lamara.

Kendrick Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za "Humble". 

Lamar je također otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere "XXX" sa Bonom iz grupe U2 i grupom mladića obučenim u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma "DAMN" koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD.

Alessia Cara je osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika, i time bila jedina žena izvođač koja je odnijela neku od glavnih nagrada.

Zvijezde kao što su Lady Gaga, Kesha, Lorde i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodijeljene su bendovima u kojima su žene glavni pjevači. 

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje ; "I ja" (MeToo) i "Vrijeme je isteklo" (Time's up).  

Većina izvođača nosili su bijele ruže kada su došli na ceremoniju dodjele nagrada sinoć u NewYorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pjevačica Kesha je moćno izvela svoj singl "Praying" koji svjedoči njenim iskustvom kao žrtve zlostavljanja. 

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri James Corden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Michaela Wolfa "Fire and Fury" o Bijeloj kući s predsjednikom Donaldom Trumpom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hillary Clinton, Trumpova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima 2016.

Svečanost je ove godine umjesto u Los Angelesu, održana u New Yorku, u dvorani Madison Square Garden.

federalna.ba/Beta

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 159