Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

18 Jun

Pred policijom u USK sve veći sigurnosni izazovi, vlast u Velikoj Kladuši protiv smještaja migranata u Agrokomercu

Nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK jutros izvršili pretrese objekata koje koriste migranti u Bihaću, resorni ministar Anel Ramić kazao je za Klix.ba da dnevno od 50 do 70 migranata dolazi u ovaj kanton i da policija sve teže odgovara sigurnosnim izazovima.

Broj migranata koji dolaze u Unsko-sanski kanton rapidno se povećava, tvrdi ministar Ramić. Prema njegovim riječima, do sada je evidentirano preko 3.000 migranata širom kantona, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši te manjim dijelom Cazinu i drugim općinama. 

"Mi jednostavno više ne možemo odgovoriti na izazove i na potezu je Ministarstvo sigurnosti BiH. I dalje možemo održavati sigurnosnu situaciju na nekom zadovoljavajućem nivou, jer kada poredimo broj migranata sa brojem počinjenih krivičnih djela, situacija nije toliko alarmantna i opasna. Međutim, svakim danom u USK pristiže između 50 i 70 migranata iz drugih područja države. Preko 3.000 migranata, prema posljednjim informacijama, evidentirano je do sada na području USK. Evidentiramo one koji dolaze autobusima, ali i automobilima", kaže Ramić.


Još nije odobrena lokacija Agrokomerca za smještaj migranataOn govori da mnogi migranti dolaze u Đački dom u Bihaću smatrajući da se radi o nekom sabirnom centru te ih tu policija evidentira. Međutim, kad shvate da Đački dom nije ono što su prvobitno mislili, odlaze na neke druge lokacije. Ističe da je nakon jučerašnjeg ubistva migranta u Velikoj Kladuši očekivao pomoć i asistenciju Ministarstva sigurnosti BiH i ministra Dragana Mektića, no do toga nije došlo.

"Zvao sam ga jučer nekoliko puta i slao mu poruke, međutim nije mi se još javio. Zvao ga je i premijer i očekujemo da će se javiti. Jedini ko me jučer nazvao iz Sarajeva je ministar policije Kantona Sarajevo koji mi je ponudio svoju pomoć. Mi ćemo imati sjednicu kantonalnog Operativnog štaba i poslat ćemo urgenciju Ministarstvu sigurnosti i Kriznom štabu kojim predsjedava ministar Mektić kako bismo vidjeli šta ćemo sa lokacijama u Velikoj Kladuši", ističe Ramić.

 

On napominje da Vlada FBiH još nije dala saglasnost za korištenje hala Agrokomerca u naseljima Polje i Donja Vidovska za smještaj migranata.

 

"Da je to urađeno, mi bismo ih već nakon jutrošnje akcije izmjestili u te hale, a obavili bismo akciju i u Velikoj Kladuši. Naredne sedmice ići ćemo i u Veliku Kladušu, kao i u naselje Šturlić u Cazinu. Povući ćemo i veći broj policajaca i interventne vodove iz svake Policijske uprave kako bismo nastavili ove akcije. Međutim, bitno je naglasiti da su naši resursi ograničeni, ali i samo djelovanje, jer mi ne možemo nikom zabraniti kretanje", dodaje.

Iako napominje da je lično bio protiv bilo kakvog smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu, ministar Ramić napominje da je lokacija u Velikoj Kladuši u konačnici odabrana i da je sada policiji nužno da se što prije riješi pitanje smještaja migranata, kako bi se svi smjestili na jednu lokaciju i mogli bolje kontrolisati.


Vlasti u Velikoj Kladuši protiv smještaja migranata u objektima AgrokomercaNo, lokalne vlasti u Velikoj Kladuši protive se smještaju migranata u objekte Agrokomerca u ovoj općini.

Iz vladajuće Laburističke stranke istakli su da, nakon što je izostala institucionalna podrška, financijska i svaka druga pomoć od strane državnih institucija Bosne i Hercegovine, Vlada Unsko-sanskog kantona, na čelu sa premijerom, nametnula je rješenje za zbrinjavanje migranata bez konsultacije s lokalnim vlastima općine Velika Kladuša.

"Ovim putem Laburistička stranka BiH oštro osuđuje Prijedlog Vlade Unsko-sanskog kantona da migranti sa područja Unsko-sanskog kantona u narednom periodu budu smješteni u objektima Agrokomerca u velikokladuškim naseljima Polje i Donja Vidovska. Želimo podsjetiti građane i javnost da je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić obećao da neće dozvoliti izgradnju migracionog centra na području USK i nije nam poznata činjenica pod čijim pritiskom je popustio i promijenio odluku", istakli su.

Iz ove stranke su kazali da od početka godine apeluju na zvanične institucije da se aktivno uključe u rješavanje navedene problematike, no da su, umjesto adekvatnog rješenja, institucije potvrdile sumnje da je "sva ova priča pripremljena za Veliku Kladušu".

"Zbog građana i javnosti želimo istaći da Velika Kladuša dijeli granicu sa Republikom Hrvatskom, tačnije sa EU i da će zbrinjavanje migranata i njihovo naseljavanje u pograničnom pojasu dovesti do mogućnosti donošenja odluke o zatvaranju granice prema EU od strane susjeda kao što je to već slučaj u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Zbog svega navedenog Laburistička stranka BiH pokrenuće javnu raspravu kroz mjesne zajednice o prihvatanju ili neprihvatanju lokacija za prihvat migranata i dislokaciju migrantskog stanovništva u unutrašnjost Bosne i Hercegovine", navedeno je iz ove stranke.

Zatražili su i održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša, kao i vanrednu sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je odluka o prihvatanju ili neprihvatanju izgradnje migracionog centra na području općine Velika Kladuša.

 

Klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 60