Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

23 Okt

Migranti noćili na Izačiću: Policija spriječila ulazak u Hrvatsku

Granična policija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak kasno navečer je zaustavila veću grupu migranata koji su krenuli prema graničnom prelazu Izačić kako bi prešli u Hrvatsku. Grupa u kojoj je bilo oko 90 muškaraca, žena i male djece krenula je pješice ranije tokom dana iz migrantskog centra smještenog u nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina. U pratnji lokalne policije prešli su put do Bihaća i zatim krenuli ka Izačiću, a usput im se pridružilo još nekoliko desetaka migranata.

Ranije tijekom dana veća grupa migranata vraćena je s graničnog prijalaza Maljevac kod Velike Kladuše.Kordon graničnih policajaca zapriječio im je prolaz na oko 200 metara prije samog prijelaza, a potom su počeli pregovori kako bi se vratili ka Cazinu no većina njih je odlučila ostati ondje i prenoćiti pod vedrim nebom, a tijelima su blokirali i prilaznu cestu.
 

Oni su također planirali izvršiti pritisak kako bi ih se pustilo da nastave put ka Hrvatskoj jer ne žele ostati u BiH.

U večernjim satima u Bihaću su istodobno održani novi protesti građana zbog eskalacije migrantske krize. Oko dvije hiljade okupljenih na gradskom trgu tražilo je izmještanje migranata iz gradskog središta i uspostavu centra za njihov smještaj izvan Bihaća.

 

usn.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 188