21Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Počinje čuveni Boxing Day i 30 utakmica Premiershipa u devet dana, sve završava mečom sezone
26 Dec

Počinje čuveni Boxing Day i 30 utakmica Premiershipa u devet dana, sve završava mečom sezone

Danas, dan poslije Božića, u engleskim ligama igrat će se mečevi, a Premiership će odbrojati svoje 19. kolo koje počinje okršajem Fulhama i Wolvesa u 13:30 sati te završava utakmicom u kojoj se sastaju Southampton i West Ham večeras od 20:45 sati.

Tradicija da se mečevi u engleskim ligama igraju dan poslije Božića potječe još iz 19. vijeka i uprkos brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tokom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu, najavljenu zimsku pauzu koja se uvodi od naredne sezone vjerovatno će pomjeriti poslije Nove godine.

Za postojanje Boxing Daya veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz Boxing Day, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na Boxing Day budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Ipak, Boxing Day nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Naredni mečevi u Premiershipu igraju se već 29. i 30. decembra, a onda i 1., 2. i 3. januara kada ćemo gledati možda i meč sezone - okršaj Manchester Cityja i Liverpoola na Etihadu.

Kraće rečeno, čeka nas 30 utakmica Premiershipa u ovih devet dana, a šlag na tortu bit će meč koji bi mogao uveliko odrediti tok ove sezone i dati dobar dio odgovora na pitanje ko će biti prvak.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 151