Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

25 Feb

Radionica Novog radija: Djevojke na studijama u USK-a i uspješne poduzetnice naše regije

Sporo kretanje žena u najviše hijerarhijske razine u kompanijama često se pripisuje tzv. “staklenom plafonu”. Taj je termin nastao u SAD-u u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća sa ciljem da opiše “nevidljivu, vještačku barijeru napravljenu od predrasuda u stavovima i predrasuda u samim kompanijama, koje ženama zatvaraju put ka najvišim menadžerskim pozicijama”.


11

Žene menadžeri smještene su uglavnom na nižim razinama rukovođenja, što im ne omogućuje značajnije sudjelovanje u procesima strateškog odlučivanja u kompanijama. Postotak žena s fakultetskim obrazovanjem u bh. kompanijama mnogo je veći od njihovog udjela u menadžerskim pozicijama i ta je činjenica posebno upadljiva kada se usporede podaci s onima koji se odnose na muške zaposlenike.


22

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima. Prema nekim istraživanjima koja su rađena u Bosni i Hercegovini, zastupljenosti po entitetima, menadžerice su na čelu 18 posto kompanija iz FBiH i 20 posto kompanija iz RS-a. Jedno je sigurno, trend broja menadžerica je u stalnom porastu, prema pojedinim statističkim podacima, 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istodobno to učiniti samo 5 muškaraca.


33

Za potrebe ove radionice koja je održana u motelu Rekić, govorile su  Nirvana Janda vlasnica Call centra iz Bihaća i Asmira Lipovača, vlasnica zlatarne radnje iz Bihaća.

Pristuni gosti imali su priliku da pitaju govornike o njihovim iskustvima da li su pozitivna ili negativna pri pokretanju privatnog biznisa, kao i to koliko je univerzitetsko trziste kadra usmjereno kao obrazovanju, odnosno proizvodnjenu deficitarnih struka.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 122