21Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

01 Apr

Emisija Novog radija: Loš odnos poslodavaca spram žena sa profesionalnim oboljenjima

Profesionalne bolesti su bolesti izazvane dužim, neposrednim utjecajima procesa rada i uslova rada na određenim poslovima. Karakterizira ih izrazita, direktna i nesumnjiva povezanost s radnim mjestom i njegovim štetnostima i naporima, a definirane su kroz tri zakona: Zakon o penzionom osiguranju, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o listi profesionalnih bolesti.
Lista profesionalnih bolesti i poslova na kojima se te bolesti javljaju i uslovi pod kojima se smatraju profesionalnim bolestima utvrđuju se Zakonom o listi profesionalnih bolesti. Profesionalne bolesti u pravilu pojavljuju nakon višegodišnje izloženosti hemijskim ili fizičkim štetnostima i naporima. Profesionalne bolesti je važno razlikovati od bolesti vezanih uz rad. No, za nastanak profesionalnih bolesti nisu odgovorni samo radni uvjeti, jer neki zdravstveni poremećaji mogu nastati samo u onih osoba koje već imaju sklonost za nastanak bolesti. Međutim, vrlo često se manipuliše sa pojmom profesionalno oboljenje.

024
 
Žene kao osjetljivije I podložnije raznim oboljenjima, zbog same prirode žene, su u tom slučaju češće u situaciji da traže svoja ugrožena prava tim povodom. Da li ta skupina žena ima zaista ispravan tretman od strane poslodavca, od strane zdravstvenih ustanova,gdje akcenat stavljamo na ljekarsku komisiju za procjenu stepena profesionalnog oboljenja kao I naodluku da li se uopšte radi o profesionalnom oboljenju.
 
Za ovui emisiju kontaktirali smo mnoge sagovornike koji bi nam mogli dati odgovore na ova pitanja ali I inicarati rješenja, kako da se žene koje se nađu u ovakvoj situaciji mogu ispravno ostvariti svoja prava. Pokušali smo doći do informacije da li postoji sprega poslodavaca I zdravstvenih ustanova vezano za ovu temu. Također smo kao I za dosadašnje emisije radili ispitivanje javnog mišljenja putem anketnih listića, ankete koju smo odradili na ulicama gradova USK-a, upita mailom i preko društvenih mreža. 
 
Građani USK-a, tačnije Ključa, Cazina, Bosanskog Petrovca I Bihaća, su odgovorili na nekoliko naših pitanja koja se tiču ove teme.
 
I za ovu  emisiju imali smo anketu u vidu anketnih listića, njih 150, a ovo su rezultati:
 
Na pitanje:
 
Znate li šta je to profesionalno oboljenje?
67 posto je odgovorilo sa da, a odgovor ne je dalo 33 posto.
 
I na pitanje:
Da li se Zakon o radu u BiH ispravno koristi kada su u pitanju žene sa profesionalnim oboljenjima? Odgovor da zaokružilo je 18 posto ispitanika, a odgovor ne 82 posto.
 
Učešće u ovoj emisiji uzeo je Muhamed Mahmutović - predsjednik Saveza sindikata Unsko-sanskog kantona, te dvije djevojke koje nisu željele otkriti svoj identitet, a za naš radio su govorile o svojim negativnim iskustvima.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 258