Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

06 Jun

Društvo novinara BiH osudilo napad u Mostaru: Nadležni hitno da intervenišu

Društvo novinara BiH u saopćenju podsjeća da se napad dogodio jučer dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, dodaje se u saopćenju, vlasnici mesnice Husić su fizički napali i novinarku Dnevnog avaza Melihu Smajkić iz Mostara, a verbalne prijetnje upućene su novinarima portala Klix i Bljesak.
"Vlasnici mesnice su oduzeli mobilni telefon kolegici Husić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal. Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje", navodi se u saopćenju Društva novinara BiH.

Napominje se da je Društvo novinara BiH u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijeva od nadležnih da hitno intervenišu i sankcioniraju počinioca.

"Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju „društveno prihvatljiv“ obrazac ponašanja. A ukoliko u tome počnu učestvovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj slobode medija u BiH", saopćeno je iz Društva novinara BiH.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 157