Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

30 Maj

Renzo Daviddi posjetio Bihać

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Renzo Daviddi boravio je danas u radnoj posjeti općini Bihać.

On se sastao sa općinskim načelnikom, Albinom Muslićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća, Željkom Mirkovićem. Nakon toga, učestvovao je u radu okruglog stola o temi "2012. kao EU godina za BiH", na kojem su predstavnici privrednog sektora i civilnog društva iz ove, ali i ostalih općina USK-a, iznijeli probleme sa kojima se susreću, u svjetlu skorog ulaska Republike Hrvatske u EU.

Načelnik Općine Bihać, Albin Muslić kazao je da je ukazano na prednosti, ali i nedostatke, posebno kada je u pitanju izvoz domaćih proizvoda. Nužne su izmjene određenih zakonskih akata unutar BiH, čime bi se omogućio izvoz domaćim proizvođačima, istakao je Muslić.

U tom pravcu, posebno je naglašen problem izvoza namirnica animalnog i biljnog porijekla preko Graničnog prijelaza Izačić, jer ukoliko se on zaustavi, to će značiti veliki udarac za ukupni razvoj Bihaća, ali i USK-a. To je jedno bilateralno pitanje dvije zemlje, koje se mora riješiti između RH i BiH, a EU će dogovor prihvatiti, dodao je Muslić.

S tim se složio i Daviddi, kazavši da je po njemu, mnogo veći problem što je takvih roba nažalost malo. U EU izvozi se samo riba, jaja, perad i med, i to samo ako su proizvodi certificirani i akreditovani.

Daviddi je nakon toga obišao i Nacionalni park "Una", na lokalitetu Štrbački buk, gdje je EU do sada investirala 350.000 KM kroz projekat Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

rtvusk

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 129