Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Zanimljivosti»Članak je filtriran: Ponedjeljak, 12 Novembar 2018

Novi balet u produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu praizveden je u subotu 10. novembra 2018 i ispraćen ovacijama.

Potaknuta drevnom Esholovom tragedijom o titanu Prometeju kojeg je Zeus okovao za stijenu, autorica i koreografkinja Belma Čečo Bakrač upustila se u specifičan zadatak - izroditi pokret  iz stanja  statičnosti, odnosno okovanosti glavnog junaka. 

U ovom naumu ne samo da je uspjela, već je svojom koreografijom razvila dramsku radnju kojom je ispričana priča o Prometejevom vizionaraskom djelu, humanosti i žrtvi, o ljudima kojima je poklonio vatru i znanje, njegovoj posvećenosti dobru i nepokornosti prema preuveličanom autoritetu boga Zeusa, zbog čega je morao biti kažnjen.

 

Balet Okovani Prometej  baziran je na savremenom plesnom abecedariju, ali je u svojoj suštini klasičan, sa izmjenom slika koje prate libreto. Nastao je na originalnu muziku koju potpisuje Makedonac Marjan Nećak (Nekjak), mladi kompozitor koji je već iskusan autor scenske muzike i sve više tražen. Na sreću, suradnja između koreografkinje i kompozitora bila je izuzetno  sadržajna i ostvaren je nadopunjujući odnos, što je evidentno u mnogim plesnim sekvencama koje muzika organski podržava .

Kako je objavio portal avaz.ba, jutros je u Bihaću uhapšen bivši gradonačelnik ovog grada Emdžad Galijašević, zajedno sa svojim saradnicima.

Njima se na teret stavljaju djela malverzacije oko izgradnje zgrade ”Komrada” u ovom gradu.

Za potvrdu ove informacije pokušali smo kontaktirati portparola MUP-a USK Snežanu Galić, ali ona nije odgovarala na naš poziv.

Kako javlja isti izvor, među uhapšenima su i Hadis Jusić, Amir Delić i Jasmina Ibrahimpašić, svi iz Bihaća.

Kompanije „Betex“ i „Teol“ iz Tešnja primjer su bh. kompanija koje pokazuju da se istrajnim radom mogu ostvariti rezultati. Uz podršku BBI banke i sredstava iz Malezijskog fonda ove dvije porodične kompanije proširile su kapacitete i povećele broj zaposlenih. 

 

Kompanija „Betex“ porodična je firma koja se bavi proizvodnjom gotovih tekstilnih proizvoda i jedan dio asortimana izvoze u Njemačku i Austriju.

„Sredstva iz Malezijskog fonda koja smo uzeli putem BBI banke iskoristit ćemo za proširenje naših proizvodnih kapaciteta - kupovinumašina i povećanje broja zaposlenih. Također, kupili smo objekat u koji ćemo uskoro preseliti kompletnu proizvodnju, a u prizemlju zgrade otvorit ćemo prodajni butik“, kaže Jasmina Krdžalić, direktorica „Betexa“ koja sa ocem i bratom vodi kompaniju u kojoj su zaposlena 43 radnika.

Malezijski fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća osnovala je Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom, s ciljem podrške razvoju privrede u BiH.

Vrijednost fonda je skoro milion eura, a sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH. Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma, između ostalog. Sredstva iz ovog Fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci.

„Za sada je iskorišten jedan dio sredstava i danas smo ovdje posjetili dvije kompanije koje se koriste ovim sredstvima. S obzirom da se radi o veoma uspješnim kompanijama sredstva u Fondu će se obnavljati i projekat finansiranja bh. privrednika će biti nastavljen. Nakon današnjeg obilaska ovih kompanija mogu kazati da smo veoma zadovoljni rezultatima našeg projekta i saradnjom sa BBI bankom. Nadamo se da će sve veći broj bh. poduzetnika nastaviti sa uspješnim radom i postati dio našeg projekta sa BBI bankom“, izjavio je nakon obilaska kompanija u Tešnju Zakri Jaafar ambasador Malezije u BiH.

Kompanija „Teol“ osnovana je prije 20 godina. Irfan Preldžić sa sinom Elvedinom, koji je i direktor firme, i trojicom zetova uspješno vodi trgovački biznis. Bave se prodajom na veliko i malo alata za metalsku industriju, te prodajom industrijskih ulja i maziva.

 „Sredstva iz Malezijskog fonda koristimo za izgradnju poslovnog objekta u kojem će biti smješten veliki trogovački centar, kao i naši uredi. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa BBI bankom, proširenjem kapaciteta, otvaranjem novog, modernog trgovačkog centra značajan je iskorak u našem poslovanju“, kaže Elvedin Preldžić, direktor kompanije Teol.

I načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić zahvalio se BBI banci i malezijskoj delegaciji što su uočile značaj investiranja u Općinu Tešanj.

„U posljednje vrijeme smo imali uspješne investicije iz Evropske unije, a evo sada i iz kreditnog fonda koji je osnovala Vlada Malezije za podršku malim i srednjim preduzećima. Vjerujemo da postoji još puno uspješnih ljudi kojima su potrebne investicije. Ponosan sam da u posljednjih 20 godina nijedan investitor nije zatvorio kompaniju ili preselio proizvodnju u drugi grad“, kaže načelnik općine Tešanj.

AC FOOD plasirao je na tržište Bosne i Hercegovine redizajnirano pakovanje Vegedora. Uz novi i zdraviji koncept, ovaj univerzalni dodatak slanim jelima sa znatno manje soli koji sadrži povećanu gramaturu šest vrsta sušenog povrća, od sada je na tržištu u novoj ambalaži.

Zaštitno lice ovog brenda je poznati televizijski voditelj Oliver Mlakar, navodi se u saopćenju AC FOOD-a.

 

„Drago mi je da sam imao tu čast da budem zaštitno lice Vegedora i da sam dobio poziv da učestvujem u jednoj ovakvoj priči. Začini su meni jako bliska tema jer sam godinama kroz posao bio vezan za kulinarstvo i emisije takvog tipa. Nakon prvog kontakta vezanog za saradnju presudila je činjenica da je Vegedor začin sa manje soli i više povrća jer je poznato da najviše preferiram zdravu ishranu“, izjavio je Mlakar.

Bitno je istaći da je Vegedor zbog svog sastava puno zdravija varijanta dodatka slanim jelima u odnosu na slične proizvode. S više povrća i najmanje soli u odnosu na konkurenciju, te kurkumom kao prirodnim bojilom, sa potpuno novom i domaćom recepturom, Vegedor je dodatak jelima koji u skladu sa navikama, ali i novim trendovima nudi zdraviji pristup kuhanju zadržavajući ukus, unaprijeđujući kvalitet i visoka očekivanja tradicionanog i savremenog načina kuhanja.

Vegedor je upakovan u novu amabalažu sa zip zatvaračem i dopadljivog je dizajna koji asocira na domaće, čisto, prirodno i ukusno, sa pakovanjima od 250 i 500 gr.

U sastav Vegedora ulazi sušeno povrće mrkva, pastrnjak, poriluk, luk, celer, list peršuna, kuhinjska sol, kurkuma kao prirodno bojilo, biber i so, što sve skupa omogućava optimiziran sastav ovog vrhunskog dodatka slanim jelima.

 

Nakon nedavnog otkazivanja Superclasica između Boce i Rivera bilo je mnogo nezadovoljnih navijača, a među njima se našao i japanski navijač koji je putovao 33 sata da bi prisustvovao utakmici. 

Isamu Kato je vatreni navijač Boce koji nije mogao propustiti priliku da vidi svoju ekipu u finalu Copa Libertadoresa protiv svojeg najvećeg protivnika. Potrošio je čak 2.400 dolara za ovo putovanje, te je planirao provesti samo 24 sata u gradu i navijati za svoju ekipu.

 

Međutim nije mogao očekivati da bi kiša mogla upropastiti put koji je bio precizno isplaniran i s toliko entuzijazma. Na kraju je bar uspio ući na stadion prije utakmice i uživati u atmosferi, prije nego što je utakmica otkazana, prenosi net.hr 

Brojne slavne ličnosti su među osobama koje su izgubile svoje domove  u opžaru koji hara u Malibuu i u kojem je do sada 31 lice izgubilo život. 

Gerard Butler, Robin Thicke i Camille Grammer Meyersu izgubili svoje domove u požaru, a Caitlyn Jenner je izjavila da je njena kuća pošteđena, ali da je scena u Malibuu "devastirajuća". Alyssa Milano je rekla da je njena kuća još uvijek u opasnosti jer je počeo puhati jak vjetra koji rasplamsava poža, piše ABC. Kuće koje pripadaju glumcu Gerardu Butleru i pjevaču Robinu Thicku su  među  177 domova koji su uništeni u požaru na jugu Kalifornije.

"Vratio sam se u moju kuću u Malibuu nakon evakuacije", napisao je Butler na Twitteru ispod fotografije koja prikazuje izgorenu strukturu.

radiosarajevo.ba

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Beču, gdje će se pripremati za utakmicu UEFA Lige nacija s Austrijom (četvrtak, 15. novembar), kao i za prijateljski susret sa Španijom (nedjelja, 18. novembar).

Selektor Robert Prosinečki u ovim mečevima neće moći da računa na golmana Bournemoutha Asmira Begovićai igrača Partizana Gorana Zakarića.

Prema vijestima iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Begović je povrijedio ligament palca, dok Zakarića ima problema s ramenom.

Naknadni poziv upućen je golmanu Maribora Kenanu Piriću, a Prosinečki vjeruje da će ekipa imati dovoljno vremena da se uigra do važnog meča u Beču.

Našem timu dovoljan je bod za plasman u A diviziju Lige nacija, a samim tim Zmajevi bi “upali” u bubanj i za eventualni plasman na Europsko prvenstvo preko ovog novog takmičenja UEFA-e.

Susret u Beču zanimljiv je i kladioničarima, pa kladionica Mozzart na pobjedu Bosne i Hercegovine nudi kvotu od 4.20, kvota na neriješen rezultat je 3.45, dok na pobjedu Austrije kvota iznosi 1.90.

Kompletnu ponudu na ovaj meč možete pogledati na OVOM linku.

U slučaju da naši izgube u Beču, onda će Edin Džeko i društvo čekati ishod susreta između Sjeverne Irske i Austrije.

U ovom trilingu ima dosta kombinacija, u kojem BiH može izgubiti u Beču s jednim golom razlike i da izborimo plasman u A diviziju, kao što je poraz od 1:2.

U svakom slučaju narednih dana ćemo više pažnje posvetiti razradi svih kombinacija, ali I mogućim protivnicima za plasman na Euro.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 160