Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

21 Jun

Izložba fotografija o Srebrenici

 U prisustvu građana Bihaća i podršku brojnih prijatelja, sinoć je u Kulturnom centru upriličena izložba fotografija Idriza Mujagića – Zigija, nastalih tokom njegovog višegodišnjeg putovanja stazama spasa od Nezuka do Srebrenice.

Kako je i sam kazao obraćajući se prisutnima, tokom sedam posljednjih godina, koliko redovno odlazi na pješačenje do Srebrenice, zabilježio je brojne situacije i ljude, a iz tog radnog opusa izabrao je jedan broj fotografija za koje smatra da trebaju biti izložene.

Za ovaj težak i zahtijevan put i zadatak imao je podršku porodice, pa je sve bilo lakše učiniti. Prije samog otvaranja, svi prisutni su imali mogućnost da pogledaju i kratki dokumentarni film o pješačkom pohodu.

O značaju izložbe i naporima koji su uloženi da bi svjedočanstva o srebreničkom genocidu bila izložena i u Bihaću, govorili su bliski Zigijevi prijatelji, Hasan Arnautović i Halid Alijagić.

Govoreći o njegovoj prvoj samostalnoj izložbi Arnautović je kazao, kako je svaka od fotografija jedno svjedočanstvo boli i tuge koju simbolizira Srebrenica. Prema riječima Halida Alijagića, dokumentarna fotografija koja je izložena govori sama za sebe o vremenu koje je zabilježeno u stvarnosti Srebrenice, a samim tim je potez za svaku pohvalu.

Proglašavajući izložbu otvorenom u ime načelnika Albina Muslića, Adnan Dupanović, direktor Gradske galerije, je čestitao Mujagiću na upornosti i uloženom trudu bez kojeg ne bi bilo moguće realizirati ovakvu, po motivima i porukama, emotivno snažnu izložbu.

Tokom zvaničnog dijela, osim obraćanja i riječi podrške, upriličena je i dodjela zahvalnica svima koji su podržali ovu izložbu, između kojih i Općini Bihać.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 166