Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

18 Okt

Izložba “21 gram” hrvatskog umjetnika Hrvoja Mitrova od sutra u Bihaću

Izložba likovnih radova ”21 gram” hrvatskog umjetnika Hrvoja Mitrova bit će otvorena sutra u ”Gradskoj galeriji” Bihać gdje će biti postavljena do 4. novembra.

Iz te kulturne ustanove Feni su kazali da će biti predstavljeni svi najvažniji autorovi radovi nastali u proteklih deset godina, kroz nekoliko različitih ciklusa.

Veza bihaćke gradske galerije i Mitrova nastala je na humanitarnoj likovnoj koloniji za djecu bez roditeljskog staranja iz Centra ”Duga”.

– Mitrov je bio učesnik te kolonije kojoj smo mi suorganizator, tada smo i dogovorili posjetu njega i njegove izložbe našem gradu – naveo je Adnan Dupanović uime JU ”Gradska galerija” Bihać.

Naglasio je da je ovo prva samostalna izložba Mitrova u Bosni i Hercegovini, a da su u toku dogovori da naredne godine bude predstavljena u Sarajevu.

– Izložba nosi naziv ‘21 gram’ jer se referira na legendu da čovjek nakon što umre bude lakši za 21 gram – istakao je Dupanović.

Dodao je da je Mitrov predstavnik savremene likovne scene Hrvatske, srednje generacije.

Mitrov je rođen 1972. godine u Karlovcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Predavao je crtanje i crtanje akta 2000/01 godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, u zvanju višeg asistenta.

Do sada je izlagao na 30 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te umjetničke organizacije ”Atelje Žitnjak”. Doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 2007. godine. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Focus.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 220