Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

12 Nov

Okovani Prometej: Sjajni Milan Rus osvojio pozornicu u glavnoj ulozi

Novi balet u produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu praizveden je u subotu 10. novembra 2018 i ispraćen ovacijama.

Potaknuta drevnom Esholovom tragedijom o titanu Prometeju kojeg je Zeus okovao za stijenu, autorica i koreografkinja Belma Čečo Bakrač upustila se u specifičan zadatak - izroditi pokret  iz stanja  statičnosti, odnosno okovanosti glavnog junaka. 

U ovom naumu ne samo da je uspjela, već je svojom koreografijom razvila dramsku radnju kojom je ispričana priča o Prometejevom vizionaraskom djelu, humanosti i žrtvi, o ljudima kojima je poklonio vatru i znanje, njegovoj posvećenosti dobru i nepokornosti prema preuveličanom autoritetu boga Zeusa, zbog čega je morao biti kažnjen.

 

Balet Okovani Prometej  baziran je na savremenom plesnom abecedariju, ali je u svojoj suštini klasičan, sa izmjenom slika koje prate libreto. Nastao je na originalnu muziku koju potpisuje Makedonac Marjan Nećak (Nekjak), mladi kompozitor koji je već iskusan autor scenske muzike i sve više tražen. Na sreću, suradnja između koreografkinje i kompozitora bila je izuzetno  sadržajna i ostvaren je nadopunjujući odnos, što je evidentno u mnogim plesnim sekvencama koje muzika organski podržava .

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 157