Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

24 Jan

Sarajevo / Muzej ratnog djetinjstva domaćin konferencije Europski muzej godine

Muzej ratnog djetinjstva dobio je domaćinstvo jednog od najznačajnijih europskih muzejskih događaja, te da će se godišnja konferencija "Europski muzej godine" i ceremonija dodjele nagrada najboljim europskim muzejima održati u Sarajevu, u maju 2019. godine, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Radi se o najdugovječnijem europskom muzejskom događaju sa tradicijom dužom od 40 godina, a svake godine konferencija se održava u drugom europskom gradu.

 

Ovo je prvi put da dolazi u BiH, a Muzeju ratnog djetinjstva svakako je pomogla činjenica da je upravo u programu "Europski muzej godine" osvojio jednu od dvije najznačajnije nagrade, Muzejsku nagradu Vijeća Europe.

"Ovo je velika stvar za bh. kulturnu scenu s obzirom da rijetko imamo priliku ugostiti važne konferencije u oblasti kulture. Učinili smo sve što smo mogli da ubijedimo Europski muzejski forum da je upravo Sarajevo najbolje mjesto da razgovaramo o izazovima i prilikama za europske muzeje u 21. stoljeću, i sretan sam da smo u tome uspjeli. Ugostit ćemo stotine muzejskih eksperata u našem gradu i učiniti Sarajevo i BiH važnom tačkom na europskoj muzejskoj mapi za 2019. godinu", rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Ovo će biti prvi put da će na konferenciji u program biti uvršteno i predstavljanje muzeja iz zemlje domaćina.

"Naš cilj je bio da se i bh. muzeji adekvatno predstave. Sretni smo da je naš prijedlog prihvaćen i da će to biti dio ove konferencije", rekla je izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac.

Muzej ratnog djetinjstva će uskoro objaviti posebne uslove za učešće domaćih muzejskih profesionalaca i studenata, dodaje se u saopćenju.

radiosarajevo.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 149