Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

12 Mar

Izložba Zemaljskog muzeja BiH u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani

Uz izložbu će biti predstavljena i fotomonografija istog imena u izdanju Zemaljskog muzeja BiH u kojoj je sadržan dio vrijedne muzejske zbirke fotografija na staklenim pločama, nastalih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. 

Franjo Topič, muzejski fotograf u to vrijeme, zabilježio je mnoštvo detalja - nošnje, običaje, svečane prilike i trenutke iz svakodnevnog života stanovnika Bosne i Hercegovine, na fotografijama koje danas predstavljanju neprocjenjivo kulturno naslijeđe naše zemlje.

Monografija "Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919." predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Izložba će biti postavljena do 26. maja u Slovenskom etnografskom muzeju.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 198