Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

15 Maj

Selma Selman, umjetnica iz Bihaća: Put od romske mahale do svjetskih galerija

O tome kako se obrazovanjem i vjerom u sebe uspješno može preći put od trnja do zvijezda svjedoči primjer Selme Selman (28), bosanskohercegovačke umjetnice svjetskog glasa, koja trenutno radi kao asistent na prestižnom američkom univerzitetu “Siracuse”.

Rođena je u višečlanoj romskoj porodici u Bihaću, koja je skromno živjela, a njen otac ih je izdržavao sakupljanjem i prodajom starog željeza. Već u osnovnoj školi nastavnici su primijetili da je neobično nadarena za slikarstvo, te su podsticali njen talenat.

Tako je započela školovanje u Srednjoj umjetničkoj školi u Bihaću, a nastavila ga na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Poslije toga, pohađala je master studije u Budimpešti i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutno živi i radi. Ova mlada umjetnica se prisjeća svojih početaka i kaže kako je od malih nogu čvrsto odlučila da se obrazuje i radi na sopstvenom usavršavanju.

“To što moji roditelji nisu bili u mogućnosti da se školuju, niti da se stalno zaposle uticalo je na moje obrazovanje, kao i mojih sestara. Shvatila sam da će moj put biti jako težak i da će biti potrebno puno rada i borbe kako bih došla do ovoga gdje sam sada. Od malih nogu sam imala velike ciljeve i smatram da sam ih ostvarila”, kaže ona.

 

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 186