Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

17 Apr

Pulitzer za AP zbog tekstova o špijuniranju muslimana u New Yorku

Američka novinska agencija Associated Press (AP) dobitnik je Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo, zbog objavljivanja serije tekstova o tajnom programu njujorške policije, koja je godinama špijunirala muslimane u tom gradu zbog navodnog suzbijanja terorizma.

"Uvijek izvještavamo o stvarima o kojima niko u New Yorku nije ništa znao. Zbog toga sam veoma ponosna", rekla je Kathleen Carroll, izvršni urednik agencije AP.

Serija tekstova, koja je počela da se objavljuje u augustu, izazvala je proteste kao i zahtjev 34 člana Kongresa da se otvori federalna i unutrašnja istraga CIA.

"Našli smo se na snažnom udaru. Neki su mislili da mogu da nas zastraše i nas i AP, pogriješili su", rekao je novinar Adam Goldman, prenosi AP.

Nagradu je dobio i list Philadelphia Inquirer povodom izvještavanja o školskom nasilju u velikim američkim gradovima.

Nagrada u novinarstvu je dodijeljena i lokalnom listu Patriot-News iz gradića Harrisburg u Pensilvaniji, koji je otkrio skandal vezan za seksualno zlostavljanje dječaka od legendarnog trenera američkog fudbala Joea Paternoa, javlja Srna. 

Za izvještavanje o međunarodnim odnosima nagrada je dodijeljena novinaru Jeffreyju Gettlemanu iz New Yorka, dok je najbolje komentare pisala Meri Šmič iz Chicago Tribunea. Nagrade su dodijeljene i Mattu Wuerkeru iz časopisa Politico, za najbolje crtane stripove, i Massoudu Hossainiju iz agencije France press za najbolju breaking news fotografiju.

Ove godine nije dodijeljena nagrada za najbolji urednički uvodnik.

Vijesti.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 190