Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

15 Maj

SFF otvaraju 'Djeca'

Sarajevski filmski Festival (SFF), čije je održavanje najavljeno od 6. do 14. jula, bit će otvoren filmom Djeca bosanskohertcegovačke redateljice Aide Begić.

Riječ je o ostvarenju koje će svjetsku premijeru doživjeti na predstojećem prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, u okviru selekcije Un Certain Regard. Film Djeca priča je oRahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tučnjavi razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj će događaj potaći Rahimu da otkrije kako njezin brat vodi dvostruki život.

Naslovne uloge u filmu tumače Marija Pikić i Ismir Gagula teAleksandar Seksan, Nikola Đuričko i Jasna Ornela Bery. Kako ističu iz direkcije SFF-a, ovaj festival kao najznačajniji promotor bosanskohertcegovačke kinematografije uvijek koristi priliku svoja izdanja otvoriti domaćim filmom.

Djeca su drugi igrani film Aide Begić, kojim Sarajevo Film Festival otvara još jedno izdanje. Njezin prvi filmSnijeg iz 2008., kojim je otvoren tadašnji 14. SFF, nagrađen je u Cannesu.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 163