Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

15 Jun

Vrijedni i uspješni učenici Umjetničke škole Bihać

Umjetniča škola Bihać ove će godine proslaviti 56. rođendan. Svake godine bilježi sve bolje uspjehe u radu zahvaljujući prvenstveno angažmanu profesora, ali i učenika.

Kako bi roditeljima, nastavnicima i prijateljima pokazali svoje stečeno znanje, na kraju svake školske godine obilježavaju svoj rad organizirajući koncerte učenika solista Srednje i Osnovne muzičke škole, a zvršnica je koncert nastavnika. Koncerti se održavaju u Kulturnom centru u Bihaću,  obzirom da Umjetnička škola nema adekvatan prostor za tu namijenu. Inače, prema riječima Karmele Hanzić, direktorice Umjetničke škole, prostor je jedan od najvećih problema koji im onemogućuje još bolji i uspješniji rad.

Uslovii za rad su nam na izuzetno niskom nivou, ali moramo pokazati svima da smo nosioci skoro svih kulturnih dešavanja u Bihaću. Za sada nadležne institucije još uvijek nemaju sluha za problematiku Umjetničke škole Bihać.

U sklopu škole djeluje i Škola primjenjenih umjetnosti odnosno Likovna škola, Srednja, te Osnovna muziča škola koja ima odjeljenja u svim općinama kantona. Direktorica Hanzić kaže da je uvođenjem Likovne škole, Umjetnička škola obogaćena radovima učenika koji su predstavljeni i kroz likovnu izložbu, a tada škola dobije izgled male galerije.

Iako su posljednjih godina kadrovski ojačali, problem i dalje postoji, pa Hanzićeva poziva srednjoškolce koji imaju talenta da upišu Akademiju u Sarajevu , jer će  po završetku fakulteta sigurno u narednih deset godina imati posao u ovoj školi. Mnogo je bivših učenika Srednje umjetničke škole koji su sada profesori. Direktorica Hanzić se u razgovoru sa pravom pohvalila i činjenicom da  prvi put u historiji, Umjetnička škola u Bihaću ima i svoje profesore instrumentalce. Učenici Umjetničke škole u Bihaću svoj kvalitet dokazuju svake godine osvajajući brojne nagrade kako u BiH, ali također je tu i mnogo bivših učenika koji su ostvarili zavidne karijere van granica BiH, popu Dade Oreškovića, Donne Ares, Armina Abdihodžića i drugih.

Govoreći o problemima koji otežavaju rad, direktorica Hanzić ističe da krov škole prokišnjava. Ni za to nadležni u kantonu nisu imali sluha. A naglašavmo da Umjetnička škola u Bihaću ima dugu tradiciju poticanja postojanja kulture, kako u općini Bihać tako i uopće u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 139