Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

U Bihaću je od 12-15.09.2019. godine održan 17. po redu Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2019. Najpoznatija i najposjećenija privredna i ekološka manifestacija u ovom dijelu regije je i ove godine privukla veliki broj izlagača i posjetioca.


U proteklih 16 godina na ovom sajmu se predstavilo više od 3000 izlagača iz 18 zemalja a sam sajam je posjetilo preko 200.000 posjetilaca. Kompanija Brams d.o.o. Sarajevo koja je članica Adriatic Group iz Beča prvi put se predstavila na ovoj značajnoj manifestaciji svojim brendom Natura. Estetika i sadržaj štanda na kojem je Natura prikazala dio svog asortimana privukao je veliki broj posjetioca koji su se mogli iz prve ruke uvjeriti u kvalitetu proizvoda, ali i dobiti više informacija o Naturi, te svim drugim kompanijama i brendovima koje se nalaze unutar Adriatic Group.

Organizatora sajma Privredna komora Unsko Sanskog kantona dodjelila je specijalno priznanje brendu Natura za najbolje uređen unutrašnji prostor po izboru posjetitelja.Sa naše zemlje, na naše stolove  - Više o brendu Natura
Od 2013. godine, kada je osnovan bh. brend Natura, u našim fabrikama Natura Food Bijeljina i Voćar Promet Zvornik napunili smo bezbroj teglica svih veličina ukusnim salatama. Pripremili smo ih brižljivo, od svježe ubranog povrća, po tradicionalnoj recepturi, onako kako su ih decenijama unatrag pravile naše majke i njihove majke. Zahvaljujući Naturi, put od bh. polja do vašeg stola prelaze brojne vrste povrća, transformirajući se u naš kiseli program: kisele krastavce/kornišone, kisele paprike, kisele salate i ajvare.
TAJNI SASTOJCI - Na listi sastojaka naših proizvoda nećete pročitati riječi “PRIRODA” i “LJUBAV”, ali ćete ih osjetiti u svakom zalogaju.
NAŠ PONOS - Ponosimo se našom zemljom i njenim plodovima, a čak 80% NAŠE PROIZVODNJE završi na stolovima kupaca širom zapadne Evrope.

U današnje moderno vrijeme u svijetu nije neobično da je žena uspješna u poslovnom smislu. U nekim mjestima je to uobičajeno i očekuje se, ali u nekim mjestima žene moraju dati mnogo svog truda da bi ostvarile svoje poslovne ciljeve.  Ono što društvo od žena očekuje jeste da bude dobra majka i supruga, ali pored toga mnoge žene žele nešto više. Definicija uspješne žene nije univerzalna. Za neke je to osnivanje porodice i odgajanje djece. Za druge je to uspjeh u karijeri i financijska sigurnost. Ili kombinacija svega navedenog.


 

Žene su se uspjele izboriti za svoje mjesto u poslovnom svijetu. No, to nije uvijek slučaj. Još se često dešava da zastarjela razmišljanja poput toga da se žene ne trebaju boriti za sebe i razvoj svojih karijera, utječu na mnoge žene. Da bi postigla uspješnu karijeru svaka žena se bori sa raznim predrasudama, a posebno ako je još pripadnica nacionalne manjine, kao što su Romi. Međutim, iako im je put do uspjeha trnovit, postoje pozitivni primjeri Romkinja koje su uspjele ostavriti uspješne karijere.U Bihaću i USK-u možda je najpoznatija priča mlade Romkinje Selme Selman, koja je uspjela ostvariti svoje ciljeve i postati umjetnica. Rođena je u višečlanoj romskoj porodici u Bihaću, koja je skromno živjela, a njen otac ih je izdržavao sakupljanjem i prodajom starog željeza. Već u osnovnoj školi nastavnici su primijetili da je neobično nadarena za slikarstvo, te su podsticali njen talenat. Tako je započela školovanje u Srednjoj umjetničkoj školi u Bihaću, a nastavila ga na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Poslije toga, pohađala je master studije u Budimpešti i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutno živi i radi.

Selma je u jednom intervjuu rekla da ju je njeno porijeklo opredijelilo da se društveno angažuje kako bi pomogla romskoj zajednici da shvati važnost obrazovanja i mogućnosti koje ono nudi. Selma nije jedina koja je uspjela da ostvari svoje ciljeve. U BiH ih ima još i sve su one, kao i Selma, aktivne u Romskim udruženjima i organizacijama. U ovoj emisiji upoznat ćete neke od njih.

Učešće u ovoj emisiji uzele su mlade žene romkinje, Admira Biberović i Begzada Jovanović.


Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 144