Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

02 Apr

Suha i ispucala koža dlanova i tabana

Ove keratodermije mogu biti pojedinačne u obliku okruglih orožnjalih čvorića žućkaste boje ili boje mesa veličine nekoliko milimetara

Palmoplantarne keratodermije su oboljenja koja se manifestiraju pojavom suhoće kože i hiperkeratoza ograničenih isključivo na dlanove i tabane. Pod pojmom hiperkeratoza smatra se prekomjerno stvaranje rožnate supstance, a one mogu biti hrapave ili glatke, često ispucale, a boja im se kreće od bijele, žučkaste do svijetlosmeđe ili tamnosmeđe.

Razlikujemo nasljedne i stečene keratodermije dlanova i tabana. Jedna od razlika između njih je to što se nasljedne keratodermije manifestiraju promjenama na koži još u ranom djetinjstvu, dok se stečene keratodermije javljaju uglavnom u kasnijoj životnoj dobi.

Stečene keratodermije

Kod žena u menopauzi mogu nastati keratotičke promjene lokalizirane na dlanovima i tabanima i najvjerovatnije su uvjetovane nedostatkom spolnih hormona. Ove keratotičke promjene simetrično su smještene, veličine su leće i slične su žuljevima, a nastaju uglavnom na mjestima izloženim pritisku. Slične promjene mogu se vidjeti i kod starijih muškaraca.

Promjene slične ovim mogu nastati i kod poremećaja rada štitne žlijezde.

Ukoliko hiperkeratoze nastaju na završnim dijelovima izvodnih kanala žlijezda znojnica, na dlanovima i tabanima se vide razasute sitne udubljene papule, koje su na površini orožnjale.

Keratoze koje nastaju kao posljedica kontakta s raznim materijama na radnom mjestu nazivaju se profesionalnim keratozama. Najčešće ih uzrokuju katrani i njegovi destilati, neki derivati nafte i smole, čađi i ugljena. Keratoze mogu nastati i kod dugotrajnog kontakta s nepročišćenim parafinom, azo-bojama i drugim spojevima.

Brojne ragade

Keratodermije lokalizirane na dlanovima i tabanima mogu se javiti i u toku postojanja malignog tumora unutrašnjih organa. Ove keratodermije mogu biti pojedinačne u obliku okruglih orožnjalih čvorića žućkaste boje ili boje mesa veličine nekoliko milimetara, a mogu biti i difuzne i zahvatiti cijelu površinu dlanova i tabana.

Nasljedne keratodermije dlanova i tabana spadaju u skupinu nasljednih poremećaja orožnjavanja i među ovim oboljenjima postoji razlika prema načinu na koji se nasljeđuju, zatim prema kliničkoj slici, tj. promjene mogu biti difuzne kada su zahvaćeni cijeli dlanovi i tabani ili mogu biti u obliku pojedinačnih keratotičkih čvorića.

Koža dlanova i tabana je uglavnom suha, hrapava, s brojnim ragadama, a kod nekih oblika može biti prisutno i pojačano znojenje.

Liječenje

Kada se dijagnosticira o kojem obliku oboljenja je riječ, najčešće se koriste lokalna keratolitička sredstva kojima se otklanjaju zadebljale promjene na koži.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 198