Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

02 Apr

Povratite sjaj kosi nakon zime

Nakon duge i hladne zime sve pripadnice ljepšeg pola imaju isti problem: kosa im je postala dehidrirana i bez sjaja usljed nošenje kapa i šalova koji su kosu elektrisali.

Sada, kada je hladni period iza nas, pravo je vrijeme da se posvetite svojoj kosi i pružite joj pravilnu proljećnu njegu. Za sve dame koje ne posjećuju često frizerske salone i ne dobijaju stručne preporuke, profesionalni frizer Danka Mitrović pripremila je nekoliko savjeta za pravilnu njegu.

- Prva stvar kod pravilne njege kose je odabir šampona koji mora da bude izabran prema tipu kose, u suprotnom može da dovede do nuspojave. Ono što je bitno tokom pranja jeste da šampon prije nanošenja na kosu utrljate između dlanova, jer se tako smanjuje jaka koncentracija šampona. Zatim ga nanesite na teme i utrljajte vrhovima prstiju, a krajeve kose ne morate da šamponirate jer se tako dodatno isušuju - savjetuje Danka Mitrović.

Što se farbanja tiče, to bi trebalo da prepustite profesionalcu, pogotovo kada je odabir boje u pitanju, da ne biste dobili boju koju niste željeli.

- Moja preporuka djevojkama koje žele da se ofarbaju je da to čine samo kod profesionalnog frizera. Svake sezone se izdvajaju trend boje, a ove godine to su boje žita, meda, lješnika, zlatnobež boja, a dominiraju i crvena i narandžasta - napominje Danka.

REGENERATOR

Poslije svakog šamponiranja kosu dobro isprati i staviti odgovarajući regenerator prema tipu kose. Ukoliko se preparat ne ispira, vodite računa da poslije njega dobro operete kosu. Regeneratori su odlični za dubinski oporavak kose, hrane i njeguju vašu kosu, hidriraju je i čine sjajnijom. Regenerator sprečava njeno pucanje i omogućava lakše češljanje.

Za suhu kosu koristite hidrirajući regenerator. Za masnu kosu odaberite regenerator bez ulja. Za oštećenu kosu koristite regenerator sa dodatkom proteina.

PRESE I FIGARO

Fen, prese i figaro, kao i mnogi preparati, uništavaju kosu jer je isušuju. Najbolje je da nakon pranja kosu umotate u peškir, raščešljajte je i pustite da se osuši na sobnoj temperaturi. Ukoliko prirodno sušenje ipak nije opcija, sušite kosu fenom, ali na najmanjoj temperaturi.

ŠIŠANJE

Da bi kosa izgledala zdravo, važno je da se redovno šišate. Bez obzira na to koliko ispucala bila, kosu biste trebali da skratite ne ispod dva centimetra. Vaša kosa će djelovati zdravije ukoliko se otarasite suhih i ispucalih krajeva, zato idite kod frizera svaki drugi mjesec.

MASKA

Kako zimi kosa sporije raste, češće se lomi i postane suha i bez sjaja. Upotreba maski je posebno preporučljiva za dame koje farbaju svoju kosu kako bi izbjegle dodatno isušivanje vlasi. U zavisnosti od tipa kose, frizer će vam preporučiti koju masku da koristite i koliko puta mjesečno.

PRIRODNE MASKE

Proizvodi poput jaja, majoneza ili ricinusovog ulja nikako ne mogu biti dobri za kosu. Osim neprijatnog mirisa, na kosi ostaju sitne čestice proizvoda koje ćete teško isprati.

PREPARATI ZA STILIZOVANJE

Jedine preparate koje bi trebalo da koristite jesu šampon, maske i balzami za kosu koji se ispiraju. Izbjegavajte gelove, lakove i sve druge preparate namijenjene lakšem stilizovanju jer se oni zalijepe za dlaku i stvore prividan sjaj. Gel, lak, vosak, kapi i drugo bez stručnog savjeta mogu da dovedu do vještačke peruti.

LjiZ

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 187