Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

22 Jan

Ishrana / Kako da se ugojite na zdrav način

Iako je gojaznost u porastu, i većina ljudi želi da zna kako da se riješi viška kilograma, ima i onih koje muči mršavost, pa bi da se malo udebljaju.

Za izrazito mršave ljude, dobijanje svega nekoliko kilograma nije uvijek jednostavno, a ni ono što vam je vjerovatno prvo palo na pamet ("pa samo treba da jedu više"), ne daje prave rezultate baš uvijek.

Ako želite malo da se ugojite, evo kako da to postignete na zdrav način:

 

Birajte kalorične namrinice bogate neophodnim nutrijentima. Da biste dobili na težini, morate jesti više, ali je kvalitet hrane i dalje presudan. Zato birajte namirnice koje imaju visoku kalorijsku vrijednost, ali su i dobri izvori hranljivih sastojaka koji će vam pomoći da budete zdravi i snažni, a vašem tijelu pružiti sve što mu je potrebno, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado, sušeno voće, masline, ovsene kaše, namirnice koje su dobri izvori zdravih masti, ali i one bogate proteinima, piše WebMD.

Vježbajte. Možda mislite da je vježbanje važnije za osobe koje žele da smršaju, ali treninzi, naročito treninzi snage, će vam probuditi zdrav apetit, i izgraditi mišiće. Poslije vježbanja, neka vaš prvi obrok bude kombinacija zdravih ugljenih hidrata i proteina. Tunjevina i pecivo od žitarica cjelovitog zrna, ili banana sa malo bademovog putera su dobar izbor.

Jedite češće. Ako se brzo zasitite, i ne možete mnogo da pojedete tokom jednog obroka, možda je u vašem slučaju bolje da tokom dana imate pet ili šest manjih obroka, nego tri obilnija. Jedite hranu koju volite, ali birajte opcije koje imaju više kalorija. Dakle, zaboravite na "lajt" verzije mliječnih proizvoda, na primjer. I potrudite se da svakog dana unosite zdrave masti, maslinovo ulje ili avokado recimo.

Užinajte visokokalorične smutije. Ako žurite, ili ogladnite između obroka, smutiji su dobar izbor, voće (svježe ili smrznuto), povrće i jogurt ili mlijeko (kravlje, sojino ili bademovo) obogatite puterom od kikirikija ili badema, sjemenkama, sitno mljevenim ovsenim pahuljicama, avokadom, suhim voćem, medom.

"Zaobilazite" prazne kalorije. Iako želite da nabacite koji kilogram, zašećereni, gazirani napici nisu pametan izbor, kao ni kupovni sokovi. Prvo, zasitiće vas, pa nećete moći da jedete "pravu" hranu, a drugo, OK je da želite da se ugojite, ali treba to da uradite tako da ostanete zdravi.

Počastite se povremeno. I za vas važi isto što i za ljude koji su na dijeti da bi skinuli višak kilograma. Tokom većeg dijela vremena trebalo bi da vodite računa o kvalitetu namirnica, ali sladoled, ili omiljena torta povremeno… što da ne!

radiosarajevo.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 153