Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

24 Apr

Muškarci će po prvi puta živjeti dulje od žena, kažu stručnjaci

Dok su 1970-ih muškarci živjeli do 68. godina, pretpostavlja se da će današnji dječaci u prosjeku doživjeti 87., čime se približavaju očekivanom vijeku žena

Dječaci rođeni 2000. živjet će u prosjeku do 87.godine, isto kao i žene, a mlađe generacije dječaka najvjerojatnije će nadživjeti svoje vršnjakinje, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta London. Povijesno gledano, muškarce se smatra slabijim spolom po pitanju dugovječnosti, jer imaju manji postotak preživljavanja kao novorođenčad naspram ženske djece, a u globalnom prosjeku žive oko pet godina kraće nego žene, prenosiThe Sun.

 

U 1970. muškarci su u prosjeku živjeli do 68 godine, što je 5,7 godina manje nego što su živjele žene. Ipak, ta se razlika u očekivanom životnom vijeku sve više smanjuje, jer muškarci danas žive zdravije nego što su to činili prije 30 godina. 

- Danas sve manje muškaraca puši, a srčani udari koji su tri puta češći kod muškaraca nego kod žena sve se efikasnije liječe - kaže autor studije. profesor  Leslie Mayhew.

Osim toga, danas sve manje ljudi radi u teškoj industriji i uvjetima koji skraćuju životni vijek, a žene su sklonije nezdravim životnim navikama poput pušenja ili pijenja alkohola nego što su bile prije. Tako se broj žena oboljelih od raka pluća udvostručio u proteklih 20 godina, izvještavaju istraživači.

Iako je očekivani životni vijek žena i dalje u porastu zahvaljujući suvremenoj medicini, on raste sporije nego očekivani životni vijek muškaraca.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 125