Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

29 Apr

Nastupa najgora sezona alergija!

Poslije zime građani su s nestrpljenjem dočekali proljeće, vikende u prirodi, šetnje, ali to zadovoljstvo mnogima će pokvariti kontakt s polenom, jer s toplim danima dolazi i sezona alergija.

Primarijus dr. Senad Pešto s Klinike za urgentnu medicinu (KUM) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kazao je za Dnevni avaz da su prave alergije i povećan broj pacijenata osjetljivih na neki alergen već počele.

On je naveo da su u ovom periodu aktivne i uobičajene alergije na prašinu, životinjsku dlaku, te nutritivne i inhalatorne alergije, jer plivamo u moru polena koji ispušta ambrozija i ostale trave, stabla i cvijeće. Napomenuo je da se najveći broj pacijenata na alergije javlja u maju.

Dr. Pešto je istakao da je veoma važno da, čim se uoči neka promjena na koži, pacijent treba posjetiti dermatologa koji će na osnovu testiranja ustanoviti o kojoj vrsti alergije je riječ.

Kako navodi Avaz,  evropski alergolozi i imunolozi predviđaju da će sezona alergija ovog proljeća biti najgora u posljednjoj deceniji.

- Da bi ljekar mogao precizno odrediti na šta je pacijent alergičan, pacijent ne treba samoinicijativno uzimati lijekove i kreme, jer se samostalnim korištenjem terapije blokira klinička slika i ne možemo vidjeti o čemu se radi kako bi se pravilno odredila terapija - rekao je Pešto za Avaz.- Crvenilo po koži i svrab, uporan suh kašalj, pištanje u grudima, curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju siguran su znak alergije na polen. Mnogi proživljavaju ovaj atak na tijelo od prsnog koša prema gore, drugi imaju reakciju cijelog tijela, uključujući bol u zglobovima, ukočenost i opću slabost - kazao je dr. Pešto.

 

depo.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 172