Više od 12.000 osoba iz BiH prošle godine odlučilo potražiti bolji život u Hrvatskoj

Amazon, Google i Wish uklonili neonacističke proizvode koje su prodavali


Amazon, Google i Wish uklonili su neonacističke i proizvode koji sugerišu nadmoć bijele rase, a koji se prodaju na ovim popularnim platformama.Ovakav potez uslijedio je nakon istrage BBC Clicka koja je potvrdila da su bijele zastave, neonacističke knjige i roba Ku Klux klana bili dostupni za kupovinu na poznatim platformama.


Algoritmi na Amazonu i Wishu također su preporučivali i druge proizvode koji su povezani sa superiornošću bijele rase.

Sve tri kompanije rekle su za BBC da su rasistički proizvodi zabranjeni na njihovim platformama.

Oren Segal iz Lige za borbu protiv klevete (ADL) istakao je da kompanije moraju uvijek biti na oprezu i nadgledati šta njihovi algoritmi preporučuju kupcima. On kaže da je algoritme potrebno "naučiti da budu odgovorni".Jedan od predmeta koji su pronađeni na prodaju na Amazonu bila je bijelo-nadmoćna zastava s keltskim krstom. Iz ADL-a pojašnjavaju da je slika prikazana na zastavi jedan od najčešćih simbola nadmoći bijele rase.

Među proizvodima su se mogli naći i oni na kojima je naslikana zastava duginih boja u plamenu, a koja je inače simbol LGBT zajednice.Proizvodi povezani s pokretom Boogaloo mogli su se naći i na Amazonu, Googleu i Wishu. Grupa Boogaloo je krajnje desničarska narodna vojska u SAD-u. Nekoliko osoba koje se povezuju sa ovom grupom optuženo je za terorističke zločine i ubistva državnih zvaničnika u SAD-u.

klix.ba

Povezani članci