U posljednja 24 sata u Srbiji zabilježeno 379 pozitivnih na koronavirus

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio usaglašeni tekst budžeta! Opozicija rešetala SDA


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je usaglašeni tekst budžeta koji je ranije danas usvojila Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH. Nakon nekoliko burnih rasprava i izglasavanja budžeta, državni parlamentarci danas odlaze na godišnji odmor.Usaglašeni tekst je usvojen sa 23 glasa "za" i 8 protiv, bez suzdržanih. Postojala je i opća i entitetska većina. Uskoro će se usaglašeni tekst naći i pred delegatima u Domu naroda kako bi se proces donošenja budžeta za ovu godinu konačno finalizirao.


Glasanju je prethodila kritika opozicije na račun SDA, HDZ-a i SNSD-a s obzirom da su usaglašavanjem teksta budžeta predvidjeli novac za nove automobile, opremanje prostorija i sl. umjesto istinskih problema poput ekonomske i migrantske krize.

Posebno su kritike upućene iz dijela opozicije zastupnika iz FBiH (SDP. Naša stranka, DF) adresirane kolegama iz SDA. Poručeno im je da su ponovo uradili nauštrb države, a u korist HDZ-a i SNSD-a.

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o usaglašavanju budžeta za 2020. godinu usvojen je identičan tekst koji je usvojio Dom naroda što znači da su poništeni amandmani koje je usvojio Predstavnički dom, a usvojeni svi amandmani koje je želio HDZ.Saša Magazinović (SDP) je poručio Adilu Osmanoviću (SDA) da bi mu bilo poštenije da kao njegov kolega Asim Sarajlić prizna da je SDA povila leđa pred željama HDZ-a.

"Preče vam je kritikovati SDA, jer preferiramo na isto biračko tijelo. Bilo bi korektno da više kritike upućujete SNSD-u i HDZ-. Mi nemamo ni potrebe da se pretjerano branimo. Naši razlozi su bili usvajanje budžeta", odgovorio je Osmanović.
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) čiji je amandman ovaj dom ranije usvojio, danas je sa razočarenjem prokomentarisao brisanje amandmana kojim je previđeno 450.000 KM za migrantsku krizu, a povećanje novca za opremanje zgrade Parlamenta BiH i kupovinu novih automobila.

"Šta smisleno reći na ovu, za mene, besmislenu situaciju?! Komisija koja se zove zajednička za usaglašavanje prijedloga zakona prihvatila amandmane Doma naroda, a nije amandman Predstavničkog doma. Zar to nije apsurdna situacija? Što je nagore u svemu tome, kada sam vidio sadržaj, tek onda sam razočaran. Zbog toga što je ova Zajednička komisija usaglasila prijedlog budžeta na štetu dvije situacije u BiH koje su prioritetne – dvije krize koje su aktuelne. Prva je kriza uslijed panedmije koronavirusa, a za to smo predvidjeli preko 40 miliona KM. Ova zajednička komisija umanjuje taj iznos za 754.000 KM. Taj iznos je planiran za saniranje ekonomskih šteta u BiH. A povećava stavku za nabavku opreme u Parlamentu. Ovo je moguće samo u našem apsurdistanu, da se ovako usaglašava prijedlog budžeta", rekao je.

Zatim je naveo da u BiH traje više od tri godine migrantska kriza. Za tu stavku Zajednička komisija je usaglasila - 0 KM.

"Ovaj Predstavnički dom je usvojio amandman sa simboličnim iznosom od 450.000 KM i kolegama se zahvaljujem na tome. I šta je uradila ova Zajednička komisija? Taj iznos umanjila, izbrisala iz budžeta. Dakle nema ništa za migrantsku krizu. Šta se ovdje usaglašavalo? Ništa. Anuliralo se ono što smo uradili u Predstavničkom domu", poručio je Emrić i pitao Adila Osmanovića (SDA) kako će se novi ministar sigurnosti Selmo Cikotić boriti protiv migrantske krize kada za to nema sredstava.

Podsjetimo, prošle sedmice Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali su prethodno usvojili šest amandmana delegatkinja Lidije Bradare i Marine Pendeš. Svi amandmani HDZ-a danas su i usvojeni.

Asim Sarajlić izjavio je nakon današnje sjednice Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje Zakona o budžetu da su pozicije HDZ-a i SNSD-a bile unaprijed dogovorene i da je SDA morala gledati širu sliku te glasati za usaglašavanje budžeta s ciljem održavanja lokalnih izbora. On je priznao da je "SDA povila leđa".

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

klix.ba

Povezani članci