Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici premijeru će imati na festivalu u Veneciji


Venecijansko bijenale ove godine bit će održano u periodu od 2. do 12. septembra, a na tom filmskom festivalu premijeru će imati (u takmičarskom dijelu programa) i film uspješne bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) koji govori o genocidu u Srebrenici.Zbog pandemije koronavirusa 77. izdanje Venecijanskog film festivala uključivat će neznatno smanjen broj filmova u glavnom programu, kao i neka virtuelna događanja i emitovanje filmova. Direktor festivala Alberto Barbera najavio je više od pedeset filmova koji će biti emitirani na tradicionalnim lokacijama kao što su dva otvorena kina "Giardiani della Biennale" i pozorište u Lidu.Među tamičarskim filmovima je film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida). Film govori o Srebrenici.


Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett. Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurencea Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wima Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofije Copole, Gulierma del Tora i drugih.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni Lav je film "Joker" reditelja Todda Phillipsa.

klix.ba

Povezani članci