Austrija: Policija pronašla 40 migranata skrivenih u kamionu

Napadi na općinske baze podataka u FBiH sve učestaliji: Uoči izbora ugroženi matični registri


Ta nemogućnost pristupa centralnom matičnom registru koji se vodi pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova naročito stvara probleme općinama koje uoči izbora trebaju provjeriti svoje općinske izborne registre. To se najviše odnosi na proces brisanja umrlih s biračkih spiskova, što je i instrukcija Centralne izborne komisije.

Zbog čestih napada hakera na pojedine općine, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova često na pet ili šest dana zaključa centralni matični registar pa mu ne mogu pristupiti ni općine.

Šta je centralni matični registar FBiH

U tom registru su svi podaci iz općina i gradova Federacije BiH. Općine i gradovi od 1946. godine imaju matične knjige i oni su u tim poslovima samostalni.

Međutim, ova baza im omogućava da međusobno razmjenjuju podatke i da se olakša administrativni proces, da se ne bi moralo ići pismenim putem i provjeravati da li je neko upisan u jednoj općini u knjizi vjenčanih, a u drugoj u knjigama rođenja, državljanstva i slično. Tu su napravljene velike administrativne uštede.

"Građani također mogu, bez obzira na mjesto rođenja, u bilo kojoj općini u FBiH uzeti svoju dokumentaciju. Radi se dvostrukim benefitima. Ono što je problem u posljednje vrijeme jeste da se pojavio određeni virus koji napada općinske registre i zaključava im podatke", kazali su nam iz FMUP-a.

Riječ je o hakerskim napadima. Prvi takav slučaj nedavno se dogodio u sarajevskoj Općini Centar, potom u Bihaću, a posljednji slučaj je u Lukavcu.
klix.ba

Povezani članci