Teksas nastavio izvršavati smrtne kazne nakon pauze zbog pandemije

Migranti na Vučjaku iz protesta odbili hranu i vodu, uslovi za život su nehumani

ALARMANTNA SITUACIJA


Snijeg, temperature u minusima i blato je ono što je zabilježio i reporter portala Klix.ba kada je jutros kročio na Vučjak gdje boravi blizu 600 migranata. Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka.
U posjetu kampu je stigla i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da je kamp Vučjak mora zatvoriti još danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.
U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".
klix.ba

Povezani članci