U Srbiji pod nadzorom 15.000 ljudi

Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić nije došla na saslušanje pred komisijom Parlamenta BiH


Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koja je danas trebala biti saslušana u svojstvu svjedoka pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, nije se odazvala pozivu, te će ponovo biti pozvana 24. septembra.Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da je Tadić u petak, 11. septembra, obavijestila Komisiju, da zbog ranije preuzetih obaveza, ne može prisustvovati današnjoj sjednici.


Članovi Komisije danas su usvojili prijedlog da Tadić bude saslušana u četvrtak, 24. septembra, od 13:00 sati.

Ova komisija odredila je danas da glavni tužitelj Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a Alena Kurspahić Nadarević i zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Mirza Omerović na svjedočenje pred Komisijom budu pozvani 1. oktobra, dok je saslušanje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca planirano za 8. oktobar.

Privremena istražna komisija pozvat će strukovna udruženja novinara - Društvo novinara BiH, Udruženje novinara Republike Srpske i Udruženje "BH novinari" da odrede predstavnike koji će se pojaviti na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen.

Ova komisija zakazala je za danas i saslušanje sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Farisa Vehabovića. Njegovo saslušanje planirano je za 15:45 sati putem videolinka, objavljeno je na internet stranici parlamenta BiH.

klix.ba

Povezani članci