U Srbiji pod nadzorom 15.000 ljudi

FIA neće kazniti Hamiltona, on poručio da će nastaviti slati snažne poruke


Hamilton je na Velikoj nagradi Toskane nosio majicu s natpisom "Uhapsite policajce koji su ubili Breonnu Taylor", a u intervjuu nakon pobjede također je ponovio svoj stav i zatražio pravdu za ovu 26-godišnju Afroamerikanku koja je ubijena u martu u svojoj kući u Louisvilleu tokom racije i još uvijek niko nije odgovarao za to.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je zbog toga pokrenula istragu, no ona je ubrzo zatvorena.Britanac je istakao kako ga ništa neće spriječiti da traži pravdu za žrtve nasilja.

"Znajte svi da neću prestati iznositi stavove i svoja uvjerenja. Hvala svima koji me podržavaju, ovo radim za sve nas. Želim da se čitav svijet pozabavi nepravdom, i to ne samo rasnom", poručio je Hamilton.

Hamilton je od početka sezone u centru pažnje. Od 20 vozača koji se takmiče u Formuli 1, njih 19 je obuklo majice s natpisom "Zaustavite rasizam", dok je na njegovoj pisalo "Crni životi su važni".

Već tada se FIA željela umiješati jer se radi o kršenju pravilnika, no očito je da su odlučili "gledati kroz prste" svjetskom prvaku zbog specifične situacije u svijetu kada je riječ o borbi protiv rasizma.

klix.ba

Povezani članci