U posljednja 24 sata u Srbiji zabilježeno 379 pozitivnih na koronavirus

Postignut dogovor: Migranti iz Vučjaka se u ponedjeljak prebacuju u kasarnu kod Sarajeva

MEKTIĆ I RUŽNIĆ


"Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna. Do kraja sljedeće sedmice Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van USK. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice", rekao je Mektić.

Komunalne službe će ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi bilo mogućnosti povratka. Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što to ne žele, jer kako kaže Mektić, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Unsko-sanskog kantona kazao je kako ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se riješiti problem Vučjaka, ali i drugih centara.

"Kada je riječ o centrima Sedra i Borići, u kojima su smještene ranjive kategorije, oni dobro funkcionišu, djeca idu u školu i tim primjerom smo mi u USK najbolje odgovorili migrantskoj krizi. Imamo određeno vrijeme pred sobom kada očekujemo novi migrantski val, ali do tada bismo trebali imati tranzitni centar gdje će migranti biti usmjereni, a pritisak će se na Bihać i Veliku Kladušu smanjiti", rekao je Ružnić.

Istakao je kako će na transportu biti angažovane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi osigurat će Ministarstvo sigurnosti BiH.
klix.ba

Povezani članci