U posljednja 24 sata u Srbiji zabilježeno 379 pozitivnih na koronavirus

Inspirativna priča iz Zavidovića: Porodica Jusupović već osam godina razvija farmu magaraca

OD IDEJE DO BIZNISA


Kada je prije više od sedam godina pokrenuo svoju mini farmu magaraca u okolici Zavidovića Alen Jusupović nije mogao ni zamisliti da će danas imati više od 70 magaraca, proizvode pod brendom "Mali farmer" te inovativno peletirano đubrivo.

Jusupovići su dokazali da se u 21. vijeku, u srcu Evrope, može živjeti od uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka. Na imanju ove porodice već skoro osam godina egzistira prava farma magaraca. U početku su imali desetak grla, a danas više od 70 magaraca, a svaki ima i svoje ime.

Wicklows Call, Zeka, Ceca, Cica, Ministarka, Gara, Garo i Bony su imena samo nekih od životinja koje na svojoj farmi, nedaleko od Zavidovića, drži porodica Jusupović koja je uz biznis ideju Alena Jusupovića ušla u ovaj već danas uspješni posao.

"Nekome je blatnjava farma, a meni bajka"U razgovoru za Klix.ba Alen je kazao kako je sve krenulo kao mala ideja, ali da uz podršku roditelja u svakoj njegovoj ideji farma raste iz godine u godinu.

"Imao sam svoja maštanja i ideje, s roditeljima, ali da će to tako brzo doći, ovo je nestvarna slika. Za nekog je ovo blato zbog vremenskih neprilika i snijega, ali za mene je i danas bajka", govori Jusupović na početku razgovora.

S obzirom na to da farma velikim dijelom opstaje radom njegovih roditelja, oni su uključeni u sve njegove planove i ideje od samog početka do realizacije.

Na početku su prvo počeli proizvoditi magareće mlijeko, a zatim i labela te kreme za tijelo.

"Sve je na početku bilo stidljivo. Četiri kreme sam prodavao mjesec dana, a danas ih na stotine mjesečno prodam. Nisam imao priliku izvršiti testiranja prije prodaje pa da sam mogao reći da je krema protiv akni, psorijaze, dermatitisa... Međutim, povratne informacije kupaca su odlične tako da možemo reći da danas dokazano pomažu kod dermatitisa i drugih nabrojanih kožnih anomalija", dodaje Jusupović.

Proizveo jedinstveno bh. peletirano magareće đubrivoPonudu je proširio s peletiranim magarećim đubrivom koje je jedinstveno u BiH, a na ovaj proizvod se odlučio nakon što su uvidjeli da imaju velike količine đubriva koje odlažu na svoju njivu, a kojeg iz godinu u godinu, s povećanim brojem magaraca, ima sve više i više.

klix.baPovezani članci