U posljednja 24 sata u Srbiji zabilježeno 379 pozitivnih na koronavirus

Konceptualni umjetnik pojeo umjetničku instalaciju vrijednu 120.000 dolara

NIJE ODOLIO


Gruzijski konceptualni umjetnik s adresom stanovanja u SAD-u, David Datuna, skinuo je umjetničku instalaciju Maurizia Cattelana sa zida galerije Perrotin u Miamiju, koju je kasnije i pojeo.

Incident se dogodio dva dana nakon što je navedena umjetnička galerija prodala dva izdanja "Comediana", postavke koja se sastojala od banane fiksirane na zid ljepljivom trakom, dvojici francuskih kolekcionara za 120.000 dolara po komadu. Nekoliko muzeja za treće izdanje nudi čak 150.000 dolara.

"Ovo je umjetnički performans", izjavio je Datuna dok je gulio zrelu bananu, nazivajući svoju predstavu "Gladan umjetnik".

Vlasnik galerije Emmanuel Perrotin, koji je krenuo na put, vidno uznemiren odlučio se vratiti u prostor koji je u njegovom vlasništvu kako bi provjerio u čemu je problem. Prisutni su ga pokušali razveseliti nudeći mu novu, svježiju bananu za njegovu galeriju.

Datuna se nakon ovog čina sasvim smireno predao policiji, ali je ubrzo ipak pušten na slobodu.

"Ovo nije bilo privlačenje pažnje. Radim mnoge instalacije širom svijeta. Imam dovoljno publiciteta", objasnio je policiji.

Bez obzira na njegove stvarne motive, Datuna je na svom Instagram računu objavio tri videa ovog nastupa koji su prikupili više lajkova nego njegove sve prethodne objave.

Cattelanova "apsurdna banana" jedna je od instalacija o kojoj se najviše govori na ovogodišnjem sajmu umjetnina u Miamiju, koji svakog decembra privuče oko 70.000 posjetilaca, piše Miami Herald.

klix.ba


Povezani članci