U posljednja 24 sata u Srbiji zabilježeno 379 pozitivnih na koronavirus

Na današnji dan - 13. decembar

VREMEPLOV


1797. Rođen njemački pjesnik Heinrich Heine, jedan od najvećih liričara 19. vijeka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem njemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pjesništvo.

1982. U zemljotresu u Sjevernom Jemenu, u provinciji Damar, sto kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginulo 3.000 ljudi.

1991. Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile da se priključe Zajednici Nezavisnih Država.

2000. Predsjednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu, u prvu posjetu nekog državnika Rusije Fidelu Castru od raspada SSSR-a 1991.

2003. Američke snage uhapsile svrgnutog predsjednika Iraka Sadama Huseina, koji se skrivao u podzemnom skloništu blizu rodnog grada Tikrita. Potraga za njim trajala skoro devet mjeseci, od početka invazije na Irak.

2009. Nakon 18 godina prekida, zbog rata u BiH, uspostavljen željeznički saobraćaj između Sarajeva i Beograda.

2010. U Washingtonu umro Richard Holbrooke, američki diplomata. Kao američki posrednik sudjelovao je 1995. godine u mirovnim pregovorima koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata u BiH.

Povezani članci