Kina poslala treći pomorski satelit u svemir

Broj oboljelih od leukemije u Federaciji BiH uzima maha, za dva mjeseca 26 pacijenata

UZROCI NEPOZNATI


Doktorica napominje da se na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu liječe pacijenti stariji od 18 godina.

"Tačno je da je povećan broj oboljelih od akutnih leukemija u 2019. u odnosu na 2018. godinu liječenih na Klinici za hematologiju KCUS-a, a isto smo konstatovali i za 2017. u odnosu na 2016. godinu. Našem centru gravitiraju bolesnici oboljeli od akutnih leukemija iz kantona 1, 4, 5, 6 i 9, a što u odnosu na broj stanovništva, prema posljednjem popisu, predstavlja 1.421.338 stanovnika", kazala je Sofo-Hafizović.

Iz Klinike za hematologiju KCUS-a kazali su da je broj novih slučajeva od akutne limfoblastne leukemije 1,7 na 100.000 stanovnika godišnje, a kod akutne mijeloblastne leukemije 4,3 na 100.000 stanovnika godišnje.

Uzrok porasta broja oboljelih nije poznat"U našoj ustanovi je registrovano od jednog do šest slučajeva mjesečno sa najviše registrovanih u junu, julu, augustu, septembru i novembru mjesecu. Više obolijeva starija dobna skupina", kazala je.

Uzrok porasta broja oboljelih od akutne leukemije još uvijek nije poznat ili nije do kraja rasvijetljen. Kako nam je kazala Sofo-Hafizović, poznato je da u nastanku leukemije genetski i faktori okoline imaju značajnu ulogu. Neki od mogućih uzroka su jonizirajuće zračenje, virusi, organska otapala, inhalacija benzena, izlaganje herbicidima i pesticidima i lijekovi, prije svega citostatici.

"Leukemija nastaje zbog promjene u genomu matične hematopoetske ćelije, što pokreće mutaciju ćelija da nastane maligni klon koji se ubrzano umnožava u koštanoj srži i potiskuje normalne ćelije koje obavljaju vitalne funkcije. U toku su studije i u svijetu i u našoj ustanovi koje bi mogle dati odgovor šta je uzrok povećanja broja oboljelih od leukemije. To nije jedan faktor, već udruženo djelovanje uzroka i stanje organizma u datom momentu, a bolest obično dolazi kao 'grom iz vedra neba'", objašnjava Sofo-Hafizović.

Kod sekundarno nastalih akutnih leukemija upotreba citostatske terapije u liječenju drugih malignih oboljenja može rezultirati nastankom akutne leukemije u malom procentu. Također i neka oboljenja mogu biti teren za nastajanje leukemija.
klix.ba

Povezani članci