Za nesmetan ulazak u Austriju građanima BiH možda neće biti dovoljan ni negativan test

Covid-19 / SAD evakuira državljanje s kruzera u Japanu

Zaraženih: 71.335 Umrlih: 1.775 Oporavljenih: 11.135


Najmanje 40 Amerikanaca od njih 400 koji se evakuiraju s kruzera Diamond Princess, čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.

"Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama", rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sjedinjene Države istovremeno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi.

Dosad je po američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom avionima biti prevezeni u Sjedinjene Države, gdje će 14 dana provesti u karantinu.

"Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja avionom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio letjelice", rekao je Fauci.

Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.

Putnici koji ne pokazuju simptome su, kako piše CNN, bijesni jer moraju u novi karantin. Naime, do sada je bio plan da budu na brodu dvije sedmice, do kraja inkubacijskog perioda koji je trebao završiti 19. februara.

Nakon toga, kako im je rečeno, komercijalnim letovima će nazad u SAD.

No, u subotu je stigao novi mail. Tu im je rečeno da kreće evakuacija te da ih se vodi u SAD. Jednom kad tamo dođu, počinje novi period od 14 dana karantina. Svi koji odbiju otići u SAD, također u Japanu moraju čekati 14 dana jer američka vlada neće računati karantin na brodu kao dokaz da je osoba bez virusa.

To je izazvalo bijes među brojnim putnicima. Pitaju se zbog čega ova odluka dolazi tek sad. Odnosno, šta se promijenilo u američkoj politici.

Brod s 3711 putnika i članova posade stavljen je u karantin početkom februara, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu pozitivan na novi koronavirus.

U nedjelju je zaraženima proglašeno 355 osoba. One su hospitalizirane, no nije poznato obuhvaća li taj broj i američke državljane.

Radiosarajevo

Povezani članci