Broj novozaraženih koronavirusom u Americi dostigao novi rekord

Donosi li proljeće nove migrante u USK?


Dolaskom ljepšeg vremena očekuje se novi migrantski val prema Bosni i Hercegovini. Procjene govore da se samo u Grčkoj nalazi oko 100 hiljada migranata, koji će balkanskom rutom pokušati doći do željenih destinacija.

Većina njih će opet preko Unsko-sanskog kantona pokušati ući u Evropsku uniju. Kakvo je trenutno stanje i kako se krajiške vlasti pripremaju za novi migrantski val, pitali smo ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

“Prema ovim pokazateljima dolasaka, na području USK možda nas očekuje i najteža godina”, kazao je ministar Nermin Kljajić.

Dodao je da se velik broj migranata nalazi u napuštenim objektima. Njih više od četiri tisuće i 500 ih se nalazi na području USK, kaže on.

Prolazi dio migranta, kaže ministar, i u Republiku Hrvatsku. Sada ih trenutno na prostor ovog kantona dolazi oko stotinu dnevno, da ne odlaze na prostor RH, bilo bi ih oko sedam tisuća u ovom kantonu kaže ministar.

On je podsjetio da je u siječnju bilo govora o tomu da se migranti premjeste u Blažuj kako bi se rasteretio ovaj kanton, a nakon što je Vučjak zatvoren.

“U nekim drugim dijelovima BiH će trebati još dva centra”, dodao je. Komentirajući novog ministra sigurnosti BiH, Kljajić je utvrdio kako on “nema pravu sliku stanja na terenu”.


BHRT


Povezani članci