Kamere snimile mladu iz Bejruta koja pozira u vjenčanici u momentu eksplozije

Elva nema ni krov ni prozore, ali košta 1,66 miliona eura


McLarenova najnovija „igračka“ za bogate kupce inspirisana je trkaćim automobilom Elva M1A iz šezdesetih godina.

Posljednja kreacija iz McLarenove `Ultimate` serije nastala je kao podsjetnik na slično koncipiran trkaći automobil McLaren-Elva M1A koji se sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća takmičio u različitim šampionatima na kružnim stazama.


Shodno tome, ni duhovni nasljednik spomenutog modela nema krov, kao što nema ni prozore, a ni vjetrobransko staklo koje će u čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji (ipak) ponuditi kao opciju.


Umjesto vjetrobrana u McLarenu su s adekvatnim adaptivnim aerodinamičkim rješenjima na niskoj karbonskoj karoseriji uspjeli u nastojanju da strujanje zraka pri velikim brzinama usmjere iznad glava vozača i suvozača.


Elvu pokreće centralno smješten 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 815 konjskih snaga, što je dovoljno da McLarenov najlakši cestovni model do sada od 0 do 100 km/h stiže za manje od tri sekunde, a od 0 do 200 km/h za 6,7 sekundi.


S potpuno ravnom podnicom i prtljažnim prostorom koji je dovoljan za smještaj dvije kacige, McLaren će Elvu napraviti u samo 399 primjeraka. Isporuke počinju prije kraja godine.

klix.ba

Povezani članci