Dobre vijesti iz Hrvatske! Prva tri pacijenta zaražena koronavirusom negativna na novom testiranju

Koronavirus se pojavio i na jugu Italije


Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci.

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

"Imamo suspektni slučaj koji se pokazao pozitivnim nakon analize brisa", objavile su sicilijanske vlasti.

Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Uzorak koji je u bolnici u Palermu potvrđen na koronavirus poslan je na dodatnu provjeru, kazao je predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu.

Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.

U Italiji je dosad zabilježeno sedam umrlih i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i 6 preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

Španjolski mediji prenijeli su u ponedjeljak da je testiranje brisa talijanskog liječnika iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifima, pokazalo da se radi o koronavirusu.

Liječnik je u izolaciji, a uzorak je poslan na potvrdu u Madrid, objavile su vlasti na Kanarima.

Umro putnik s broda 'Diamond Princess'

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda "Diamond Princess", a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih korona virusom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini .

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2 663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan. Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

U Japanu je od koronavirusa preminuo četvrti putnik s broda "Diamond Princess", objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina.

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je u utorak kako je, zbog koronavirusa i njegovog širenja u Japanu, još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. srpnja.
Pojavila su se pitanja treba li Olimpijada biti premještena ili otkazana, a jedan od kandidata za gradonačelnika Londona izjavio je kako je London spreman ugostiti igre ako bude potrebno.

Južna Koreja je pak prijavila 60 novih slučajeva koronavirusa, čime se povećao ukupni broj zaraženih u zemlji na 893, priopćio je u utorak Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

U Iranu još dvije osobe umrle od koronavirusa

Bilans preminulih od posljedica zaraze korona virusom u Iranu povećan je na 16 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjave zdravstvenih zvaničnika, iranski mediji javljaju da su dvije zaražene osobe preminule u gradu Savehu i da je riječ o dvije pacijentice u dobi od 82 i 87 godina.

Još jedna zaražena osoba preminula je u regiji Alborz u kojoj je korona virus potvrđen kod još dva pacijenta.

Bilans preminulih osoba od posljedica zaraze korona virusom u Iranu je tako porastao na 16 osoba. Opasnim virusom u Iranu je zaraženo više od 60 osoba.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da je korona virus u Iran stigao kao nezvan gost.

Južna Koreja će testirati 200 tisuća članova vjerske zajednice na koronavirus

Južnokorejske zdravstvene vlasti u utorak su objavile kako planiraju testirati više od 200 tisuća članova vjerske zajednice, središta epidemije koronavirusa u toj državi koja broji 977 zaraženih, dok predsjednik Moon Jae-in ocjenjuje situaciju "jako teškom".

Brzo širenje zaraze u Južnoj Koreji potaknulo je strahove da se koronavirus, za koji se vjeruje da se pojavio u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, pretvara u pandemiju.

Oko 68 posto južnokorejskih slučajeva povezano je s vjerskom zajednicom Shincheonji u kojoj je 61-godišnja žena proširila koronavirus, no i dalje se ne zna kako je ona zaražena.

Južna Koreja je izvijestila i o desetom smrtnom slučaju od virusa, dok je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) izvijestio o 144 nova potvrđena slučaja zaraze.

Veliki broj novih slučajeva zabilježen je u jugoistočnom gradu Daeugu, u kojemu se nalazi vjerska zajednica Shincheonji, te u obližnjoj pokrajini Sjeverni Gyeongsang, navodi KCDC.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nazvao je situaciju "jako teškom" tijekom svog prvog posjeta Daeguu od početka epidemije i rekao je da će idući tjedan biti ključan u borbi za suzbijanje koronavirusa.

Čelnik vjerske zajednice Shincheonji kazao je kako je pristao vlastima dati imena svih članova u Južnoj Koreji. Mediji procjenjuju kako ih je 215 tisuća.

Vlada će provesti testove na koronavirus nad svim članovima "što je prije moguće" jednom kad dobiju popis, priopćio je ured premijera.

"Ključno je testirati sve članove crkve kako bi se zaustavilo širenje virusa i smirila zabrinutost javnosti", dodaje se u priopćenju.

Zamjenik ministra zdravstva Kim Kang-lip kazao je kako je prioritet testiranje 1,3 od sveukupno 9,2 tisuće članova te zajednice u Daeguu koji imaju simptome bolesti, što će biti dovršeno do srijede.

Osnivač crkve je samoprozvani mesija Lee Man-hee. On je poručio da surađuju s vlastima kako bi se zaustavilo širenje bolesti te da će se osim njezinih članova testirati i ljudi koji prolaze programe obuke u toj zajednici.

Trump: Koronavirus je u SAD-u pod nadzorom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je u SAD-u koronavirus pod nadzorom i dodao kako burza, koja se u ponedjeljak rušila zbog straha od brzošireće bolesti, sad izgleda vrlo dobro.

"Koronavirus je u SAD-u pod velikim nadzorom", objavio je na Tvitteru Trump, koji se nalazi u posjetu Indiju.

"U kontaktu smo sa svima i svim relevantnim zemljama. CDC & World Health vrijedno su radili i bili pametni. Burza sad izgleda vrlo dobro!", rekao je.

Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Više od milijardu dolara namijenilo bi se razvoju cjepiva, priopćila je Bijela kuća.

"Danas uprava Kongresu šalje plan dopunskog financiranja u iznosu od 2,5 milijardi dolara za ubrzanje razvoja cjepiva, potporu spremnosti i reakcija te za nabavu prijeko potrebne opreme i zaliha", stoji u izjavi Rachel Semmel, glasnogovornice ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće.

Italijanski ljekar na odmoru u Španiji pozitivan na koronavirus

Italijanski ljekar koji je došao na odmor na Kanarska ostrva pozitivan je na koronavirus, saopćile su zdravstvene vlasti  Španije.

On je stavljen u izolaciju i njegovi rezultati testa će biti poslati u Madrid na drugu analizu kao što se čini po španskim propisima u slučaju sumnje na koronavirus, prenosi Reuters.

Italijanski ljekar je treća osoba u Španiji pozitivna na virus, posle jednog Britanca na Majorki i Nijemca na Kanarskim ostrvima.

federalna.ba/agencije

Povezani članci