Dobre vijesti iz Hrvatske! Prva tri pacijenta zaražena koronavirusom negativna na novom testiranju

Dva nova slučaja korona virusa u RS-u


Laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dvije osobe u Republici Srpskoj, saopštilo je ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS.

"Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji. Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje", navodi se u saopštenju.

Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u RS. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

"U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 132 osobe", stoji u saopštenju.

Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u RS telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo RS.

Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555. Osobe koje se nalaze u bolničkoj ili kućnoj izolaciji psihološku podršku mogu da potraže putem plavog telefona Društva psihologa RS 0800 50 305.

"Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu)", navodi se u saopštenju.

Sa dva nova slučaja, u Bosni i Hercegovini trenutno je prisustvo korona virusa potvrđeno kod 13 osoba.

federalna.ba/AA

Povezani članci