Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

Apple i Google grade sistem za praćenje koronavirusa putem iOS-a i Androida


Novi sistem, koji je izložen u nizu dokumenata, koristio bi Bluetooth komunikaciju kratkog dometa za uspostavljanje mreže za praćenje kontakata, čuvajući opsežne podatke o telefonima koji su bili u neposrednoj blizini, piše The Verge.
Službene aplikacije javnih zdravstvenih tijela imat će pristup tim podacima, a korisnici koji ih preuzmu mogu prijaviti ako im je dijagnosticiran koronavirus. Sistem će upozoriti i ljude koji ih preuzmu da li su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Apple i Google predstavit će par API-ja za iOS i Android sredinom maja i osigurati da ih aplikacije zdravstvenih službi mogu implementirati. Tokom ove faze korisnici će i dalje morati preuzeti aplikaciju da bi učestvovali u traženju kontakata, što bi moglo ograničiti usvajanje. Ali nekoliko mjeseci nakon dovršetka API-ja kompanije će raditi na izgradnji funkcionalnosti za praćenje u osnovnom operativnom sistemu, kao mogućnost koja je odmah dostupna svima koji imaju iOS ili Android telefon.
Praćenje kontakata koje uključuje otkrivanje s kojom zaraženom osobom je u kontaktu i pokušavanje sprečavanja da ih zaraze drugima, jedno je od najperspektivnijih rješenja za upotrebu protiv koronavirusa, ali upotreba digitalne tehnologije nadzora uzrokuje velike probleme privatnosti i pitanja o efikasnosti.

Sistem također preduzima brojne korake kako bi spriječio identifikaciju ljudi, čak i nakon što su podijelili svoje podatke.

Ono što je najvažnije telefoni sami izvode kriptografske proračune potrebne za zaštitu privatnosti.
klix.ba

Povezani članci