Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

Naučnici registrovali najveću eksploziju u svemiru do sada


Astronomi su zabilježili najveću eksploziju do sada, koja je deset puta snažnija od normalne supernove i 500 puta svjetlija, a vjerovatno je nastala spajanjem dvije masivne zvijezde.

Supernova je eksplozija koja se dešava na kraju života masivnih zvijezda i relativno je česta pojava. Jedna supernova može nadjačati energiju svih zvijezda jedne galaksije i zato spadaju u najnasilnije događaje u svemiru.

Međunarodni tim naučnika identificirao je "energičnu supernovu poteklu od jako masivne zvijezde" opisujući je kao najveću eksploziju ikada zabilježenu u svemiru, navodi se u stručnoj publikaciji objavljenoj u ponedjeljak.

Ova eksplozija je prva takve vrste i naučnici su je izučavali oko dvije godine, a naučni tim s Univerziteta u Birminghamu i Centra Harvard-Smithsonian objavio je rezultate rada u naučnom listu Nature Astronomy.

Kako prenosi DW, astronomi smatraju da je spomenuta supernova, odnosno umrla zvijezda nastala kao posljedica spajanja dvije masivne zvijezde. To su zaključili na osnovu podatka o izuzetno velikim količinama vodika koji se nalazi u oblaku eksplozije.

Fenomen eksplozije te zvijezde nosi naziv SN2016aps i opisan je kao izuzetno rijetka supernova. Ovakav fenomen do sada je bio opisivan samo u teoriji i nikada nije posmatran direktno, a riječ je o tzv. parnoj nestabilnosti supernove.

"Zvijezde prolaze kroz nasilne pulsacije prije nego umru i iz sebe ispuštaju velike količine gasa. Ukoliko se eksplozija, odnosno supernova, desi u pravo vrijeme, ona može 'sresti' oblak gasa i osloboditi velike količine energije. Ovaj objekt je najbolji kandidat koji se podudara s tim opisom", rekao je Matt Nicholl s Univerziteta u Birminghamu.

Prema objavljenim podacima, eksplozija je bila 10 puta jača od normalne snage supernove i 500 puta svjetlija. Procijenjeno je da je SN2016aps imala snagu od 200 triliona gigatona TNT-a

Naučnici se nadaju da će ovo otrkiće pomoći u daljnjem izučavanju svemira, posebno njegovih početaka, te da će pomoći u detekciji eksplozija prvih zvijezda.

klix.ba


Povezani članci