Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

Džudista Harun Sadiković suspendovan nakon što je pao na doping-testu


Sadikoviću su osim zabrane takmičenja poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara pa do dana stupanja na snagu odluke o zabrani takmičenja 23. aprila, stoji u odluci Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

"U prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena je supstanca hydrochlorothiazide (hidrohlortijazid) koja je na listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu 'S5. Diuretici i maskirni agensi'. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti, a također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu", stoji u objašnjenju.

Sadiković je uzimanjem ove supstance prekršio član Svjetskog antidoping kodeksa 2.1 Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste.

Pobjednik je Evropskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu 2019. godine.

Inače, Sadiković je na listi 16 sportista koje stipendira Olimpijski komitet BiH iz svog budžeta uz pomoć Fonda solidarnosti MOK-a u njegovom nadanju da se kvalifikuje za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i ostvari što bolji rezultat.
klix.ba

Povezani članci