Hrvatskoj od EU čak 10 milijardi eura pomoći, od čega 7,3 milijarde ne moraju vratiti

Pobuna migranata u kampu Lipa, policajce gađali kamenjem


Načelnica Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona Snežana Galić rekla je Srni da je sve počelo u ponedjeljak, 11. maja, u 1.30 sati iza ponoći kada se od 200 do 300 migranta pobunilo zato što im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.

Prema njenim riječima, migranti iz ovog centra bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, ali povrijeđenih nije bilo.

"Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja u vazduh, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda", navela je Galić.

Ona je istakla da je situacija u kampu trenutno mirna, te da pripadnici kantonalnog MUP-a rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i identifikaciji inicijatora pobune.

Galić je rekla da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti kada je riječ o izmještanju migranata sa javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

"Odvozimo ih u kamp Lipa, a oni se vraćaju. Migrantima je interesantan Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU", istakla je Galić i dodala da su i jutros dva autobusa sa migrantima odvezena u ovaj kamp.
klix.ba

Povezani članci