Hrvatskoj od EU čak 10 milijardi eura pomoći, od čega 7,3 milijarde ne moraju vratiti

Istražitelji afere "Respiratori" u Austriju poslali na vještačenje Viber prepisku osoba iz Vlade FBiH


Predistražne radnje koje se provode u slučaju afere "Respiratori" traju duže između ostalog zbog nešto sporijeg procesa prikupljanja pojedinih potencijalnih dokaza, kao što je slučaj s Viber prepiskom osoba iz Vlade FBiH koje su saslušane.

Klix.ba je 14. maja objavio da su Hasanu Ganibegoviću, šefu kabineta premijera Fadila Novalića, i Editi Kalajdžić, sekretarki Vlade Federacije BiH, privremeno oduzeti mobiteli u sklopu istrage.

Istažitelji se, prema našim saznanjima, u sklopu procesa prikupljanja dokaza obraćaju mobilnim kompanijama i predstavništvima aplikacija za komuniciranje, što može predstavljati pravi problem s kineskim telefonima. Pođe li se od pretpostavke da je komunikacija brisana i da su dokazi zataškavani, nikada pouzdano ne mogu znati šta će uspjeti dobiti i da li će nešto od onoga što dobiju uopće poslužiti kao dokaz.

Istražitelji se, naprimjer, prilikom prikupljanja potencijalnih dokaza s aplikacije Viber moraju obraćati Austriji, što je, kako saznajemo, slučaj i sada.

Saslušavanje svjedoka radi se uporedo s prikupljanjem dokaza, premda se ni saslušavanje svjedoka ne može raditi bez prikupljenog dovoljnog broja dokaza. Također, treba istaći da ni glavni akteri cijele priče Fahrudin Solak, privremeno suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, kao ni Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina", nisu saslušani. Po kojim parametrima nema dovoljno dokaza da se oni saslušaju to je posebno pitanje, s obzirom na brojne indikativne materijale objavljene u medijima.

Do sada je saslušan veliki broj osoba iz Vlade Federacije BiH i uskoro se očekuje drugi krug saslušavanja. Nadležni tužioci Tužilaštva BiH koji rade na predmetu nabavke 100 respiratora iz Kine još uvijek nisu donijeli naredbu o provođenju istrage, što praktično znači da niko još nije osumnjičen.

Naredba o provođenju istrage, u kojoj mora biti definisano ko su osumnjičeni i za koja krivična djela se sumnjiče, donosi se kada nadležni tužilac ocijeni da postoji dovoljno dokaza za osnove sumnje.

Prikupljanje dokaza, što se uglavnom radi uz saglasnost Suda BiH, započelo je još otkako je objelodanjena afera, a jedan od razloga zašto to može potrajati su dugotrajne procedure koje ne zavise od bh. istražitelja.

klix.ba


Povezani članci